Вся правда про цукор

Добрий день, дорогі спортсмени! Сьогодні у нас з вами дуже цікава і актуальна для кожного тема - цукор. Існує дуже багато питань на цю тему, і сьогодні ми з вами відповімо на ті, які найбільш часто зустрічаються. Також розглянемо цукор в раціоні спортсмена, що особливо актуально для молодих спортсменів, тому що дуже часто діти-спортсмени є завзятими ласунами і батьки не бачать проблему, вважаючи що так як дитина, що професійно займається спортом, витрачає енергію набагато більше, ніж його ровесники, то і солодкого йому можна з'їсти теж набагато більше.

Отже, почнемо. Найбільш часто зустрічаються наступні питання.

1. Які види цукру існують, чим відрізняються? У чому різниця «білого» і «коричневого» цукру?

Буває очищений (або рафінований, вибілений) цукор і не очищений (натуральний або нерафінований) цукор. Рафінований цукор - це очищений від домішок і меласи продукт, вибілений оксидом кальцію (паленим вапном). Між собою цукор різниться тільки походженням. Залежно від місця вирощування, клімату, продукту з якого отримано, цукор буває: буряковий (найбільш популярний в Україні), тростинний, виноградний, кленовий, пальмовий (або кокосовий), сорговий і ін.

Майже всі види цукру бувають рафіновані і нерафіновані. І коли Ви купуєте коричневий або тростинний цукор, зверніть увагу, він також може бути рафінованим.

На жаль, в нашій країні не завжди можна купити нерафінований тростинний або кокосовий цукор, тому що найчастіше це виявляється просто підфарбований патокою або меласою звичайний білий рафінад. Найбезпечнішою альтернативою, на мій погляд, в нашій країні є коричневий буряковий цукор.

2. З чого складається цукор? Чи є щось корисне в цукрі?

Рафінований цукор складається 99,9% з чистої сахарози (дисахарид, який складається з глюкози і фруктози). Це стовідсотковий моментально засвоюваний продукт. Цукор абсолютно НЕ корисний. Це штучно створений людиною продукт. А цукор-рафінад (або «білий» цукор) навіть небезпечний для здоров'я через свою хімічну обробку.

По складу нерафінований цукор всіх видів практично ідентичний рафінованому і його користь зводиться до нуля. Вважається, що нерафінований цукор містить ще різні мікроелементи, але їх настільки мало, що людина їх може отримати, просто випивши 2 склянки води.

3. З яких продуктів організму брати глюкозу? Які існують замінники цукру?

Якщо людина не вживає цукор і їсть весь спектр корисних необхідних продуктів, то організм знайде інші більш здорові шляхи для його синтезу. І самий популярний міф в дієтології, що для роботи мозку необхідна глюкоза.

Я рекомендую виключити зі свого раціону як рафінований, так і нерафінований цукор, повірте це цілком можливо. З народженням у нас прийнято підсолоджувати дитині їжу, вважаючи, що таким чином ми її робимо смачніше, і саме тоді малюк починає звикати до солодкого смаку і натуральні солодкі продукти (фрукти, мед, сухофрукти, ягоди) йому вже здаються не такими смачними і насиченими.

Фрукти, сухофрукти, ягоди, мед є відмінним джерелом глюкози. Глюкози багато міститься у винограді, банані, хурмі, кавуні, дині. Крім фруктів, дорослому буде досить отримувати глюкозу з таких природних джерел, як ягоди, мед, а також з таких овочів, як морква, буряк, гарбуз.

За останніми рекомендаціями, вважається оптимальним 1-2 фрукта в день для дорослих. Дітям можна рекомендувати трохи більше швидких вуглеводів, в середньому, дитині від 7 років можна з'їсти на 1-3 фрукта більше, ніж дорослому. Зараз існує безліч корисних солодощів без цукру, на меді, або фруктовому соку, з використанням фініків, родзинок, горіхів і інших сухофруктів. Вони чудово замінять традиційні торти і тістечка.

Штучні підсолоджувачі, в тому числі, і фруктоза є шкідливими для здоров'я, і ​​негативно впливають на роботу печінки. А ось натуральні підсолоджувачі досить безпечні - сироп топінамбура, нектар агави, кленовий сироп, стевія.

4. Яка кількість фруктів, сухофруктів, меду в день можна вживати, щоб не нашкодити своїй фігурі?

Фруктів - до 250-300 г в день

Сухофруктів - 40-50 г в день;

Меду - в сумі 0,5-1,5 столових ложок в день; бажано вприкуску, а не в розчиненому вигляді.

5. Які продукти містять «прихований» цукор?

Дуже часто ми з вами не здогадуємося, що можемо вживати цукор в будь-якому іншому вигляді, крім солодощів. Цукор може виступати як консервант і підсилювач смаку в наступних продуктах: кетчупи, соуси, йогурти, сирки, пластівці, цукати, мюслі, алкоголь, хлібобулочні вироби.

6. Правда, що цукор викликає залежність?

Так, на жаль, все ласуни залежні. Цукор така ж залежність, як і куріння, і вживання алкоголю. Ось коротка схема: людина вживає цукор - надмірно і дуже швидко підвищується рівень глюкози в крові, виробляється надмірна кількість інсуліну, який різко знижує рівень глюкози - через це виникає відчуття слабкості, роздратування, зниження настрою, хочеться терміново з'їсти щось солодке - людина з'їдає. Таким чином, через різкі стрибкі рівня глюкози, виходить замкнуте коло.

Рекомендую підтримувати рівень глюкози в крові на постійному рівні. Чи не пропускати прийоми їжі, їжте вчасно, вживаєте тільки натуральні джерела швидких вуглеводів і в невеликих кількостях.

7. Цукор і юні спортсмени.

Відомо, що юному спортсмену часто потрібно швидко підняти свій рівень енергії або швидко утамувати відчуття голоду. На допомогу приходять шоколадні батончики, булочки з повидлом, пластівці швидкого приготування, солодкий газований напій і інші продукти, багаті цукром. Юному організму це небезпечно тим, що цукор порушує засвоєння кальцію, а також «вимиває» кальцій з кісткової тканини, впливає на нервову систему, через погіршення засвоювання вітаміну В1. Все це абсолютно не потрібно зростаючому організму.

Юним спортсменам дійсно потрібно більше вуглеводів, але таких, як каші з цілісних зерен - повинні бути в раціоні щодня. Вони надовго зарядять енергією і дозволять залишатися ситим довгий час. Каші можна додати сухофруктами, медом, горіхами і вийде справжній сніданок чемпіона! Перед тренуванням можна з'їсти фрукти і ягоди, які також плавно піднімуть рівень глюкози і працездатність на тривалий час. Якщо дитина полюбляє випічку, зробіть її самостійно з цільнозернового борошна і з натуральним підсолоджувачем.

Дорогі читачі, я раджу спробувати відмовитися від білого рафінованого цукру в чистому вигляді або скоротити його споживання до мінімуму, і ви незабаром зрозумієте, що смак і солодкість фруктів, ягід, меду, сухофруктів не зрівняється з цукром, вона набагато смачніше, яскравіше і ароматніше!

Будьте здорові!

Лікар-дієтолог Каріна Дейнеко

Додати коментар


Захисний код
Оновити

2016 ©Української федерації фігурного катання на ковзанах.

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на ufsf.com.ua.