Що готувати в червні: рецепти страв з сезонних продуктів

Перший місяць літа радує великою кількістю яскравих відтінків. У фруктово-ягідно-овочевій палітрі на ринках можна знайти майже всі кольори веселки.

Ми продовжуємо розповідати про смачні і корисні сезонні продукти, а також радимо, що можна з них приготувати.

Морква

content 11

Цей яскравий овоч - справжній скарб. По-перше, він абсолютно не містить жирів. А по-друге, в ньому є вітаміни і В, і С, і К. Крім того, в моркві міститься бета-каротин, який, потрапляючи в організм людини, перетворюється на вітамін А, такий необхідний для зору і еластичності шкіри.

Важливий момент: молода морква блокує відкладання жирів в організмі. Ця властивість у моркви трохи слабкіше, ніж у капусти, але все ж вона стане справжнім другом для всіх бажаючих схуднути.

Ми пропонуємо приготувати запечену моркву з часниковим маслом. Відмінно йде і як гарнір, і як самостійне блюдо.

content 21

Знадобиться:

  • морква - 0.5 кг
  • сіль, перець - за смаком
  • вершкове масло - 4 ст.л.
  • часник - 3-4 зубчики

Що робити:

  1. Моркву миємо, чистимо. Якщо вона більша - ріжемо на невеликі довгасті шматочки. Якщо знайдете крихітну, розміром з мізинчик, буде взагалі чудово. Нарізану моркву натираємо сіллю і перцем, відкладаємо вбік.
  2. У глибокій каструлі розтоплюємо чотири столові ложки вершкового масла. Коли масло розтане, видавлюємо туди 3-4 зубчики часнику і варимо це все хвилини три на самому маленькому вогні. Періодично заважаємо - тут головне, щоб часник не згорів.
  3. Додаємо в каструлю моркву. Добре все перемішуємо - масло має укутати все-все морквини.
  4. Потім перекладаємо моркву на застелений пергаментом деко і ставимо в нагріту духовку. Випікаємо близько півгодини.
  5. Раз в десять хвилин перевертаємо, щоб морква рівномірно пропеклась з усіх боків.

Брокколі

content 31

Ще одна королева бета-каротину. Так-так, кількість бета-каротину в брокколі дуже висока - приблизно стільки ж, скільки і в моркві або, наприклад, в гарбузі. Крім того, в брокколі міститься величезна кількість вітаміну С: його в цьому овочі - в півтора рази більше, ніж, наприклад, в апельсинах. Всього 100 грам брокколі дозволять отримати добову норму вітаміну С, необхідну організму.

Ми пропонуємо приготувати котлетки з брокколі - чудова літня альтернатива м'ясним продуктам.

content 41

Знадобиться

  • брокколі - 1 велика або 2 невеликих
  • твердий сир - 250 г.
  • яйця - 3 шт.
  • панірувальні сухарі - 2 ст. л.
  • сіль, перець - за смаком
  • рослинна олія

Що робити:

  1. Брокколі опускаємо в киплячу підсолену воду. Варимо хвилин п'ять-сім.
  2. Відварену брокколі розминаємо виделкою. Додаємо тертий на дрібну тертку сир, яйця і сухарі. Солимо, перчимо, добре перемішуємо.
  3. Формуємо котлетки (можна руками, а можна ложкою) і викладаємо на розпечену сковороду, змащену олією. Смажимо на великому вогні до рум'яної скоринки.

Полуниця

content 51

Ягоди полуниці є одним з головних джерел мінералів. Повний список корисних речовин полуниці перераховувати не має сенсу, їх занадто багато. Полуниця поліпшує зір, зміцнює пам'ять, прискорює обмінні процеси в організмі.

Завдяки саліциловій кислоті полуниця має протизапальну властивість, а завдяки антиоксидантам шкіра від цих ягід стає пружною і еластичною. Не дарма полуницю називають королевою краси.

Ми пропонуємо приготувати полуничний сорбет - відмінний десерт для спекотного літнього дня.

content 61

Знадобиться

  • полуниця - 250 г.
  • базилік - 1 пучок
  • цукор - 3 ст. л.
  • вода - 70 мл

Що робити:

  1. Готуємо цукровий сироп: цукор змішуємо з водою в каструльці, нагріваємо і доводимо до кипіння. Закипів? Відставляємо в сторону.
  2. Полуницю очищаємо від хвостиків, закидаємо в блендер. Туди ж додаємо жменю базилікового листя (тільки листочки, ніяких гілочок!) І сироп. Включаємо на турборежим.
  3. Переливаємо отриману суміш в пластиковий контейнер і відправляємо в холодильник. Десь через годину дістаємо і перемішуємо, щоб не було мерзлих грудочок. І знову ставимо на годину-півтори.
  4. Потім знову дістаємо і перемішуємо - інакше отримаєте велику кольорову льдишку.

Якщо зовсім невтерпіж, можна не чекати повної заморозки, а перелити в стакан і випити суміш як смузі. Сироп, до речі, можна замінити йогуртом (тоді вийде фрогурт) або шампанським (ідеальний коктейль для вечірки).

М'ята і зелений горошок

content 71

М'ята і горошок - ідеальне поєднання продуктів, тому дуже добре, що їх сезон настає одночасно. Як і всі бобові, горошок багатий високим вмістом білка. Крім того, він блокує надходження в організм радіоактивних металів, сприяє зниженню рівня холестерину в крові, а вміст значної кількості заліза і антиоксидантів допомагає зміцнити імунітет і знизити ризик розвитку різних форм раку.

Ну, а з м'ятою, думаємо, все зрозуміло. Свіжий подих, як відомо, полегшує розуміння. Правда, крім цього запашні листочки ще цінні своїми бактерицидними властивостями: вся справа у високому вмісті ментолу, який блокує мікроби і бактерії в організмі.

Ми пропонуємо приготувати крем-суп із зеленого горошку з м'ятою - ідеальне рішення для легкого обіду влітку.

content 81

Знадобиться:

  • молодий горошок - 1 стакан
  • бульйон - 2 склянки
  • ріпчаста цибуля - 2 шт.
  • вершкове масло - 2 ст. л.
  • м'ята (тільки листочки) - жменя
  • сіль, перець - за смаком

Що робити:

  1. Цибулю дрібно ріжемо і обсмажуємо на вершковому маслі в глибокій сковороді на невеликому вогні.
  2. Коли цибуля стане прозорою, висипаємо в сковороду горошок і обсмажуємо хвилин п'ять. Потім вливаємо дві склянки гарячого бульйону (м'ясний, овочевий - на ваш розсуд) і додаємо сіль-перець за смаком.
  3. Коли суміш закипить, переливаємо її в блендер, додаємо м'яту і перемелюємо.

Кабачки

content 91

Ці зелені дружочки ідеальні для проведення розвантажувальних днів і короткочасних дієт. У них міститься багато води, харчових волокон і клітковини. А в 100 грамах продукту - всього 24 ккал, це дуже мало, повірте! Крім того, в кабачках містяться елементи, які добре допомагають серцю і судинам, а також живлять серцевий м'яз. А натерта м'якоть кабачка чудово відбілює і зволожує шкіру.

Ми пропонуємо приготувати локшину з кабачків. Такі "макарони" можна як додавати в салат, так і подавати як гарнір.

content 101

Знадобиться:

  • кабачки
  • сіль, перець
  • рослинна олія

Що робити:

  1. Кабачки миємо й робимо з них спагетті. Їх можна тонко різати ножем або нашаткувати овочечисткою. Зверніть увагу, що овочечистки бувають двосторонні: зазвичай один ніж гладкий, а другий - із зубчиками. Якщо нашаткувати гладким ножем, отримаєте стрічки, якщо "зубчиками", то у вас вийдуть тоненькі зелені смужки.
  2. Отримані спагетті солимо-перчимо до смаку і обсмажуємо в глибокій сковороді в невеликій кількості олії.
  3. При подачі посипаємо тертим сиром, додаємо горішки, молодий горошок або соус песто.

Молода картопля

content 111

Для всіх, хто переживає через калорійність картоплі, відповідаємо відразу. Крохмалю в молодій картоплі набагато менше, ніж в старій. Тому її калорійність нижче майже на третину. Крім того, молода картопля нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і головного мозку, а також покращує обмін речовин і підвищує настрій. А ще в картоплі відсутні жири, тому в поєднанні зі свіжим овочевим салатом вона може стати корисною і зовсім некалорійною стравою.

Ми пропонуємо запекти молоду картоплю з морквою, спаржею, цибулею і ковбасками.

content 121

Знадобиться:

  • молода картопля
  • молода морква
  • сосиски або мисливські ковбаски
  • спаржа
  • цибуля
  • сіль, перець
  • часник
  • запашні трави
  • рослинна олія

Що робити:

  1. Картоплю і моркву миємо, розрізаємо на половинки або четвертинки. Викладаємо на деко, посипаємо сіллю, перцем і сухими запашними травами (базилік, чебрець, орегано, суміш прованських або італійських трав - на ваш розсуд).
  2. Збризгуємо рослинним маслом, перемішуємо і рівномірно розподіляємо по листу - овочі повинні бути в один шар.
  3. Ставимо в розігріту до 200 градусів духовку. Забуваємо про овочі на 20 хвилин.
  4. Поки картопля і морква запікаються, нарізаємо інші інгредієнти. Цибулю - півкільцями, ковбаски-сосиски - кружечками, спаржу просто рубаємо на дві або три частини. Дві-три головки часнику видавлюємо через давилку або дрібно-дрібно ріжемо ножем.
  5. Через 20 хвилин дістаємо картоплю з морквою, викладаємо зверху інші інгредієнти. Знову додаємо трохи солі і спецій і скроплюємо маслом.
  6. Перемішуємо і знову ставимо деко в духовку на 15 хвилин.

Фото: kotletka.com.uaPlatslee2010,  katpor1953,  Lindy-hop, kallcharthangeo,  ...-Wink-...

 

Джерело: bzh.life

Додати коментар


Захисний код
Оновити

2016 ©Української федерації фігурного катання на ковзанах.

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на ufsf.com.ua.