Що приготувати на Різдво: 12 рецептів

 

Головне зимове свято - це Різдво Христове. Багатьох господинь хвилює питання, що приготувати на Різдво, щоб у згідно з традиціями смачно і ситно нагодувати домашніх і гостей у цей святковий день.

Головні страви на різдвяному столі - це кутя з крупи і фруктів і узвар з випічкою. А ще ти можеш поставити на стіл гарячі м'ясні частування, національні страви, холодні закуски і салати, десерти і фрукти.

Що приготувати на Різдво: кутя з рису

Інгредієнти:
  • 200 г рису,
  • 100 г маку,
  • 50 г ізюму,
  • 50 г волоських горіхів,
  • 100 г ягід із варення (малина, полуниця, вишня),
  • 100 мл розведеного водою варення,
  • цукор за смаком,
  • сіль за смаком.

Приготування:

  1. Рис перебери, промий, залий водою і доведи до кипіння. Промий рис під проточною водою, потім знову поклади в каструлю, залий великою кількістю води, додай трохи цукру і вари до готовності 15-20 хвилин. Наприкінці посоли. Готовий рис відкинь на друшляк і промий холодною кип'яченою водою.
  2. Ізюм помий і запар на 30 хвилин, потім злий воду. Мак також запар на 30 хвилин і розітри з невеликою кількістю цукру блендером або в ступці. Змішай рис, мак, ізюм, ягоди.
  3. Додай у кутю мак і ягоди.
  4. Перед подачею кутю з рису охолоди.

Що приготувати на Різдво: український узвар

Інгредієнти:

  • 200 г сушених груш,
  • 200 г сушених яблук,
  • 200 г чорносливу,
  • 100 г ізюму,
  • 200 г меду,
  • 3 л води.

Приготування:

  1. Помий сухофрукти теплою водою і залий їх на 10 хвилин холодною водою.
  2. Налий у каструлю воду, поклади груші і яблука і вари на повільному вогні 15 хвилин. Потім додай в узвар чорнослив та ізюм і вари ще 10-15 хвилин. Наприкінці додай мед, дай закипіти і зніми узвар з вогню.
  3. Накрий узвар кришкою і залиш на 2-3 години, щоб настоявся.
  4. Проціди узвар і подавай до столу охолодженим.

Що приготувати на Різдво: качка, запечена з грушами і цитрусовими

Інгредієнти:

  • 2 кг качки,
  • 2 груші,
  • 2 апельсини,
  • 2 лимона,
  • 1 грейпфрут,
  • 1 цибулина,
  • 3 зубки часнику,
  • імбир,
  • 50 г вершкового масла
  • 1 ст. ложка оливкової олії,
  • 100 мл коньяку,
  • 2 ст. ложки цукру,
  • чорний мелений перець за смаком,
  • сіль за смаком.

Приготування:

  1. Цитрусові очисти від шкірки і плівок і поріж на шматочки. Груші поріж невеликими кубиками.
  2. Цибулю дрібно поріж. Часник пропусти через часничницю. Імбир натри на дрібній тертці. Цибулю обсмаж на розігрітому вершковому маслі 5 хвилин. Додай часник і обсмаж 2 хвилини. Потім додай на сковороду імбир, цитрусові, грушу, посип цукром, залий коньяком, накрий кришкою і тушкуй на повільному вогні 5 хвилин.
  3. Качку оброби, промий і обсуши паперовою серветкою. Обітри качку всередині і ззовні сіллю і перцем, Нафаршируй тушкованими фруктами і заший черевце.
  4. Виклади птицю на змащене оливковою олією деко, полий рештою сиропу і відправляй у розігріту до 180°С духовку. Випікай качку 1,5-2 години, періодично поливаючи її сиропом.
  5. Готову качку виклади на блюдо, поріж на порційні шматочки, прикрась лимонними і апельсиновими часточками і подавай.

Що приготувати на Різдво: сьомга, запечена в духовці

Інгредієнти:

  • 400 г стейків сьомги,
  • 0,5 шт. лимона,
  • 100 мл йогурту ("Активія"),
  • 1 ч. ложка оливкової олії,
  • гілочка розмарину,
  • мелений коріандр за смаком,
  • червоний перець за смаком,
  • чорний мелений перець за смаком,
  • сіль за смаком.

Приготування:

  1. Сьомгу помий, обсуши, збризни лимонним соком і дай постояти 5 хвилин. Виклади сьомгу в фольгу, трохи змащену оливковою олією. Зверху стейки змасти йогуртом, посип спеціями, поклади гілочки розмарину і посоли.
  2. Фольгу загорни невеликими кишеньками, щоби з неї не витікав сік. Відправляй деко у розігріту до 200°С духовку на 20 хвилин. Потім акуратно розкрий фольгу і залиш сьомгу в духовці ще на 5 хвилин, щоб трохи підрум'янився верх.
  3. Готову сьомгу подавай гарячою з картопляним або рисовим гарніром, овочами та зеленню.

Що приготувати на Різдво: вареники з капустою

Інгредієнти:

для тіста:

  • 0,5 кг борошна,
  • 250 мл води,
  • 2 ст. ложки олії,
  • сіль за смаком,

для начинки:

  • 0,6 кг капусти,
  • 1 морква,
  • 2 цибулини,
  • олія,
  • лавровий лист,
  • сіль за смаком.

Приготування:

  1. Просій борошно, додай воду, сіль, олію і вимішай круте тісто. Накрий його і залиш приблизно на годину. А потім можна приступати до оброблення тіста і ліплення вареників.
  2. Дрібно поріж цибулю, натри на крупну тертку моркву, підсмаж на олії і невелику частину зажарки відклади для подальшої заправки готових вареників.
  3. Нашаткуй капусту. Додай її на сковороду до зажарки і тушкуй на повільному вогні 20 хвилин, періодично помішуючи. Під кінець поклади лавровий лист і посоли.
  4. Начинку остуди, і можна ліпити вареники. Варити 5-7 хвилин. У готові вареники додати решту зажарки.

Що приготувати на Різдво: заливне з риби

Інгредієнти:

  • судак вагою 1 кг,
  • 1 цибулина,
  • 1 морква,
  • 1 білий корінь (петрушка, пастернак або селера),
  • 1 пучок зелені,
  • лимон за смаком,
  • 2 лаврових листа,
  • 5 горошин чорного перцю,
  • 2 горошини духмяного перцю,
  • 30 г желатину,
  • сіль за смаком,
  • 1,5 л води.

Приготування:

  1. Рибу почисти, випатрай і гарненько промий. Відокрем від риби голову, хвіст, плавники, кістки, шкіру, склади в каструлю разом із овочами і спеціями. Залий холодною водою, доведи до кипіння, уменши вогонь, ретельно знімаючи піну, що утворюється, і вари бульйон 1,5 години на дуже слабкому вогні.
  2. Рибне філе поріж на порційні шматки. Поклади в бульйон філе, посоли і вари на повільному вогні до готовності 30 хвилин. Акуратно витягни з бульйону шумівкою шматочки рибного філе так, щоб вони не поламалися, і розклади по порційних посудинках.
  3. Бульйон проціди через кілька шарів марлі. В'язкість бульйону можна перевірити, затиснувши краплю рідини в пальцях - якщо пальці добре злипаються, значить, заливне з риби застигне. Якщо ж клейкості не відчувається, можна використати желатин. Для цього розведи пакетик желатину в теплому бульйоні до повного розчинення і влий желатинову масу в бульйон.
  4. Рибу залий бульйоном, прикрась фігурками з вареної моркви і зеленню.
  5. Постав заливне в холодне місце для повного охолодження, а потім у холодильник. Заливне з риби буде готове через 4-5 годин.

Що приготувати на Різдво: фарширована підчеревина

Інгредієнти:

  • 1 кг підчеревини,
  • 400 г печериць,
  • 1 цибулина,
  • 1 морква,
  • зелень,
  • 3 яйця,
  • 1 ст. ложка олії або смальцю,
  • 2 зубки часнику,
  • 1 лавровий лист,
  • чорний мелений перець за смаком,
  • мелений коріандр за смаком,
  • сіль за смаком.

Приготування:

  1. Підчеревину оброби, зачистити, помий, обсуши серветкою і розріж уздовж на дві частини не до кінця. Яйця відварити круто, остуди і подрібни. Дрібно поріж цибулю і гриби. Подрібни часник і зелень. Моркву потри на крупній тертці.
  2. Обсмаж на жирі цибулю і моркву 5 хвилин, потім додай гриби і обсмаж іще 7-10 хвилин, щоб пішла рідина. З'єднай зажарку, яйця, часник і зелень, посоли, поперчи і перемішай.
  3. Підчеревину ззовні посоли, поперчи, обсип улюбленими спеціями, а всередину поклади начинку, зший ниткою і щільно оберни фольгою. Виклади на деко і запікай у розігрітій до 180°С духовці до готовності приблизно 2 години.
  4. Готову підчеревину остуди, зніми фольгу, прибери нитки і наріж скибочками.

Що приготувати на Різдво: салат з беконом і розмарином

Інгредієнти:

  • 200 г спаржі,
  • 150 г бекону,
  • чверть лимона,
  • кілька гілочок розмарину,
  • 1 ст. ложка оливкової олії,
  • чорний мелений перець за смаком,
  • сіль за смаком.

Приготування:

  1. Спаржу помий, зріж із неї жорсткі кінці, пробланшуй 2-3 хвилини і поріж невеликими шматочками. Подрібни розмарин.
  2. Бекон поріж невеликими пластинками і обсмаж з усіх боків до золотистої скоринки.
  3. Змішай усі інгредієнти, посоли, поперчи, заправ оливковою олією і збризни лимонним соком.

Що приготувати на Різдво: гранатовий браслет

Інгредієнти:

  • 300 г курячого філе,
  • 2 шт. граната,
  • 2 шт. буряка,
  • 2 шт. моркви,
  • 3 шт. картоплі,
  • 1 цибулина,
  • 3 яйця,
  • 70 г волоських горіхів,
  • 200 г майонезу,
  • 1 ст. ложка 9%-го оцту,
  • 1 ч. ложка цукру,
  • чорний мелений перець за смаком,
  • сіль за смаком.

Приготування:

  1. Буряк, картоплю і яйця відвари до готовності. Потім все остуди, очисти і потри на крупній тертці по окремих тарілках.
  2. Куряче філе відвари в підсоленій воді, остудити і поріж невеликими кубиками. За бажанням його ще можна трохи обсмажити в невеликій кількості олії.
  3. Цибулю дрібно поріж і замаринуй на 15 хвилин, додавши сіль, цукор і оцет. Моркву потри на дрібній тертці. Волоські горіхи трохи підсуши, очисти від шкірки і подрібни.
  4. На середину широкого блюда постав склянку, щоби надати салату форму браслета. Далі слід викласти салат "Гранатовий браслет" навколо склянки шарами, посолити і поперчити кожен шар за смаком і змастивши тонкою сіточкою майонезу, в такій послідовності: картопля, буряк, морква, волоські горіхи, куряче філе, цибуля, яйця, куряче філе, буряк.
  5. Потім акуратно дістань стакан, обмаж салат майонезом, а зверху всю поверхню прикрась зернами граната. Блюдо затягни харчовою плівкою і постав у холодильник на 4-5 годин, щоб салат просочився.

Що приготувати на Різдво: кекс із сухофруктами і горіхами

Інгредієнти:

  • 200 г борошна,
  • 4 яйця,
  • 50 мл вершків,
  • 300 г горіхів (ліщина, фундук, мигдаль),
  • 200 г кураги,
  • 150 г ізюму,
  • 100 г цукру,
  • 50 г цукрової пудри,
  • 100 мл рому (коньяку, лікеру),
  • прянощі за смаком (кориця, мускатний горіх, імбир),
  • 1 ст. ложка олії,
  • 10 г розпушувача,
  • щіпка солі.

Приготування:

  1. Сухофрукти промий і обсуши. Курагу наріж маленькими шматочками, змішай з ізюмом, залий ромом і залиш настоятися бажано на добу. Горіхи очисти, обсуши 5 хвилин у розігрітій духовці і остуди.
  2. Збий яйця з цукром, сіллю і вершками до однорідної пишної маси. Акуратно вмішай у яєчно-молочну суміш просіяне борошно з розпушувачем. Сухофрукти обваляй у борошні. Додай в тісто горіхи, сухофрукти, улюблені прянощі за смаком і акуратно перемішай тісто.
  3. Виклади тісто в змащену олією форму для випікання, заповнивши її на 2/3. Накрий тісто і дати постояти 30 хвилин при 40°С, можна, наприклад, у теплій духовці.
  4. Випікай різдвяний кекс із сухофруктами і горіхами 40-50 хвилин при температурі 180°С. Перевірити готовність можна дерев'яною паличкою: якщо вона суха, кекс готовий.
  5. Готовий кекс із повністю остуди на решітці і посип цукровою пудрою.

Що приготувати на Різдво: булочки з корицею

Інгредієнти:

  • 500 г борошна,
  • 200 мл молока,
  • 100 г вершкового масла,
  • 10 г дріжджів,
  • 100 г цукру,
  • 1 яйце,
  • 2 ст. ложки кориці,
  • щіпка солі.

Приготування:

  1. Розведи в теплому молоці 1 ст. ложку цукру, дріжджі, 1 ст. ложку борошна і залиш на 15-20 хвилин. Додай в опару борошно, сіль, потім 3/4 м'якого вершкового масла і замісити тісто. Тісто має вийти м'яким і ніжним. Залиш тісто під плівкою в теплому місці на 1-1,5 години, щоб воно підійшло.
  2. Змішай корицю з цукром. Готове тісто ще раз обімни руками і розкачай у пласт прямокутної форми. Відступи 1 см від одного краю тіста і рівномірно змасти всю поверхню тіста розтопленим вершковим маслом, що залишилося, і посип сумішшю кориці з цукром.
  3. Згорни тісто в рулет, зліплюючи залишений не змащеним маслом край. Наріж рулет на однакові по товщині булочки. Виклади булочки з корицею на застелене папером для випікання і змащене маслом деко на відстані приблизно 5 см одну від одної, щоб при випіканні булочки не злиплися.
  4. Накрий булочки рушником і залиш на 20-30 хвилин для підйому. Потім змасти кожну булочку збитим яйцем.
  5. Випікай булочки з корицею у розігрітій до 200-210°С духовці 20-25 хвилин до золотистого кольору.

Що приготувати на Різдво: фруктовий салат

Інгредієнти:

  • 3 хурми,
  • 5 мандаринів,
  • 2 яблука,
  • 1 груша,
  • 200 г винограду,
  • 0,5 лимона,
  • 3 ст. ложки меду або рідкого варення,
  • 1 ч. ложка коньяку.

Приготування:

  1. Мандарини очисти від білих плівок, всі фрукти також очисти від шкірки і кісточок, виноград розріж навпіл і дістань кісточки.
  2. Поріж фрукти на приблизно однакові кубики. Яблуко скропи лимонним соком.
  3. Змішай мед із лимонним соком і коньяком, заправ фруктовий салат і перемішай. Розклади салат у порційні креманки.

Смачного!

 

Джерело: lady.tochka.net

 

Для можливості залишити коментар потрібно зареєструватися.

2016 ©Української федерації фігурного катання на ковзанах.

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на ufsf.com.ua.