Пакаран – рідкісний гризун, третій за розмірами в світі, значно більший за кішок і навіть деяких собак. Живе виключно в тропічних лісах на схилах гір, їх можна зустріти в Еквадорі, Перу, Болівії, Бразилії, Колумбії і Венесуелі. Звір виключно миролюбний і доброзичливий, а тому нерідко стає домашнім вихованцем.

Доросла пакаран може важити 15 кг, на вигляд як благородна, вгодована щур, чим і є, по суті. Тільки, на відміну від щурів, не псує запаси, які не прогризає ходи, не займається перенесенням хвороб. Мирний, але даремний звір – мишей не ловить, будинок не вартує.

Пакаран – НЕ хижак і за палець не хопне, якщо не нахабніти. Вона харчується свіжою зеленню, фруктами і овочами, не гребує і людською їжею. Причому кушает неспішно, прискіпливо, з апетитом, що приваблює туристів, які навперебій хочуть погладити «страшну миша», як її прозвали давним давно. Але зовсім вона не страшна!

Ще пакаран – істоту дуже охайна, при нагоді не упускає можливості помитися як слід. Вони не ховаються в норах за винятком періоду вагітності та вихованню дітей. Пакаран може видертися на дерево, але там їй робити нічого.

А ще пакаран привертають до себе увагу тим, що вони моногамні і якщо знайдуть супутника життя, залишається з ним назавжди. Як і у людей, вагітність триває до 8 місяців, зазвичай в посліді двоє дитинчат. Вони вкрай невибагливі і вже через пару днів починають пробувати тверду їжу. А ще пакаран – відмінний домашніх звір.

https://youtu.be/TMoCRgHkxw8