Навіть в період схуднення харчування повинно бути різноманітним і достатнім, при цьому важливо дотримуватися черговість страв і правильно їх поєднувати.

Про це кореспонденту ГолосUA розповіла лікар-дієтолог Людмила Бабич.

Жорсткі дієти і голодування можуть стати причиною уповільнення метаболізму і швидкого набору ваги після їх завершення.

Тому краще не ставити собі жорстких заборон, щоб потім не довелося їх порушувати, краще збалансуйте своє харчування і допоможіть організму швидше прийти в норму і нормалізувати вагу.

«Сніданок і обід , на відміну від вечері, повинні бути повноцінною трапезою і складатися з кількох страв. Причому, якщо мова йде про овочі і зелені – їх повинно бути 150-200 грам, м’яса або риби – трохи менше, хліб – тонкий шматочок, цільнозерновий.

При цьому починати обід я раджу з овочевих салатів або, наприклад, просто помідора і зелені. По-перше, вони корисні, по-друге стимулюють роботу шлунка, а найголовніше для тих, що худнуть – овочі при своїй «легкості» заповнюють значну частину шлунка, що дозволяє швидше відчути насичення », – розповіла експерт.

Л.Бабіч радить не відмовлятися від супів на обід , але тільки не від солянки або жирного наваристого борщу. Таке блюдо люди, які страждають зайвою вагою і активно з цим борються, можуть дозволити собі нечасто. У тарілці борщу калорій часто не менше, ніж в порції м’яса з картоплею, в адже багато традиційно ще і приправляють його сметаною!

Дієтолог радить зупинити свій вибір на легких овочевих супчиках або легкому бульйоні з птиці. Такого «набору» страв для обіду цілком вистачить. Чергувати подібні трапези можна з м’ясними. Просто додайте до салату відварну курячу грудинку, запечену з зеленню рибу.

«Щоб почуття голоду вас не переслідувало, включіть в раціон продукти, багаті клітковиною. Вони довго перетравлюються і тому ви відчуваєте себе ситим, до того ж клітковина допомагає м’яко очищати організм від шлаків. Вона міститься у висівках, капусті, молодому горосі, брокколі, брюссельській капусті, огірках, яблуках, моркві, – це так звана целюлоза. Ще один вид клітковини – гемицеллюлозу – шукайте в злакових, буряках, брюссельській капусті і пагонах гірчиці. Всі ці продукти вбирають воду і тому швидко наповнюють шлунок, до того ж, завдяки цьому ж властивості, вони запобігають виникненню закрепів, а також є прекрасною профілактикою цілого ряду хвороб шлунково-кишкового тракту », – зазначила експерт.

Джерело: golos.ua