У червні настає пік сезону полуниці, коли її наявність у великій кількості сприяє різноманітним кулінарним вигадкам. З цієї ягоди можна приготувати не лише свіжі десерти, але й салати, й основні страви.

Корреспондент.net склав добірку рецептів від Flavor.ua незвичних страв із полуниці, які можна приготувати у найближчі вихідні.

Зелений салат із полуницею, грушею та горіхами

Цей простий рецепт – ідеальний для перших ягід, які ще не такі повні смаку, як у розпалі сезону

Для приготування знадобиться:

– 300 г салатного листя (наприклад, маш-салат)

– 2 груші

– 1 чайна ложка вершкового масла

– 100 г полуниці

– 120 г горгонзоли

– 2-3 столові ложки лимонного соку

– 7 столових ложок оливкової олії

– ½ склянки волоських горіхів

– Сіль, мелений чорний перець за смаком

Час приготування: 15 хв. Кількість порцій: 4Thinkstock

Як готувати:

1. Очистіть від серцевини і наріжте тонкими скибочками грушу. Розігрійте у сковороді вершкове масло, викладіть часточки груші та обсмажте з двох боків до м’якості.

2. Розріжте полуницю навпіл. Розкладіть по тарілках салатне листя. Зверху викладіть грушу, полуницю, посипте горіхами і розкришіть сир.

3. У мисці змішайте оцет, сіль, перець та оливкове масло. Злегка збийте і збризніть салат. Відразу подавайте до стейку, антрекоту або смажених качиних грудок.

Біла риба з полуничною сальсою

Для приготування знадобиться:

– 250 г полуниці, очищеної та порізаної кубиками

– ½ склянки зелені м’яти, дрібно посіченої

– 1 довгий червоний перчик чилі, очищений від насіння і дрібно порізаний

– 1 столова ложка білого бальсаміко

– 1 столова ложка цукру

– 4 філе по 200 г щільної білої риби

– Оливкова олія

– Рукола для подачіRob Shaw/АСР

Час приготування: 30 хв. Кількість порцій: 4

Як готувати:

1. У маленькій мисці змішати полуницю, м’яту, чилі, оцет і цукор. Поперчити за смаком і поставити сальсу в холодильник на годину.

Особливо цей рецепт припаде до смаку тим, хто любить руколу, оскільки вона дійсно чудово поєднується з полуничною сальсою

2. Розігріти сковороду на середньому вогні. Змастити рибу маслом за допомогою пензлика і обсмажити протягом 4-5 хвилин з кожного боку, до золотистої скоринки і готовності.

3. Викласти рибу на порційні тарілки, зверху покласти полуничну сальсу і подавати з руколою.

Салат із полуницею, брі та куркою

Для приготування знадобиться:

– 1 столова ложка оливкової олії

– 2 курячих філе

– 1 пучок водяного кресу

– 250 г полуниці, очищеної та розрізаної на половинки

– 200 г брі, нарізати шматочками

– ½ склянки листя свіжої м’яти

для заправки:

– 125 г полуниці, очищеної

– 2 столові ложки яблучного оцту

– 2 столові ложки оливкової олії

– 1 чайна ложка меду

– 1 чайна ложка гірчиці діжонської

– 2 столові ложки шніт-цибулі, дрібно нарізаноїRob Shaw/АСР

Час приготування: 30 хв. Кількість порцій: 4

Як готувати:

1. Розігріти масло у сковороді на сильному вогні. Обсмажити філе 4-5 хвилин з кожного боку, до золотисто-коричневої скоринки і готовності. Злегка остудити і нарізати скибочками.

У цьому салаті ви можете використовувати улюблене салатне листя замість кресу. А в заправку, якщо любите солодкуваті дресінги, додавайте не збиті у блендері
ягоди, а сироп з варення – з птицею і брі він буде добре поєднуватися

2. Приготувати заправку: помістити полуницю із другого списку, оцет, олію, мед та гірчицю у блендер. Збити до однорідного стану. Додати шніт-цибулю і приправити за смаком.

3. Розкласти у порційні салатники крес, полуницю, брі, м’яту і курятину. Перед подачею полити заправкою.

Полуничне морозиво

Для приготування знадобиться:

– 0,5 кг вимитої та очищеної полуниці, плюс додатково для подачі

– 2/3 склянки цукрової пудри

– 2 столові ложки лимонного соку

– 1 склянка грецького йогурту

– 1 ½ склянки жирних вершків (35%)John Paul Urizar/Bauersyndication.com.au

Час приготування: 4 години. Кількість порцій: 6

Як готувати:

1. Половину полуниці збийте у блендері із цукром, лимонним соком і йогуртом до отримання однорідної маси. Процідіть через дрібне сито у велику миску.

2. Полуницю, що залишилася, дрібно наріжте.

3. У середній мисці збийте вершки міксером до м’яких піків.

4. Повільно влийте вершки у полуничне пюре, ретельно перемішуючи ложкою і одночасно додаючи в нього нарізану полуницю.

5. Готову суміш влийте у пластиковий 2-літровий контейнер. Згладьте поверхню і накрийте харчовою плівкою. Заморожуйте протягом 4 годин. Подавайте морозиво, накладаючи в порційні стаканчики за допомогою спеціальної ложки.

Примітка. Для різноманітності смаку спробуйте замінити грецький йогурт на маскарпоне, легкий вершковий сир або рікотту.

Полуниця в шоколаді

Для приготування знадобиться:

– 100 г гарного чорного, молочного або білого шоколаду, поламаного на шматочки

– 250 г полуниці, вимитої, очищеної від хвостиків та обсушеної

– 12 шт маршмеллоу

– 24 зубочисткиRob Shaw/Bauersyndication.com.au

Час приготування: 15 хв. Кількість порцій: 4

Як готувати:

1. Покладіть шматочки шоколаду в ємність для мікрохвильових печей, увімкніть піч на 50% потужності і протягом 30 секунд розтоплюйте шоколад, постійно перемішуючи. Можна розтопити шоколад на плиті на водяній бані.

Подайте добре охолоджені ягоди, зефір маршмеллоу, зубочистки для наколювання і 3 ємності з уже підігрітим шоколадом. Вмочуйте і їжте ягоди та зефір

2. Вистеліть деко папером для випічки. Наколіть на зубочистки полуницю і маршмеллоу (окремо). Вмочуйте у розтоплений шоколад, надлишок струшуйте, викладіть на деко. Охолодіть перед подачею.

Джерело: Корреспондент.net