Осінь та зима – тужливі пори року, але їм можна надати кольору, приготувавши ароматні та яскраві страви із овочів та фруктів, що є доступними протягом цих сезонів.
Розпочнемо наше суперменю для часу холодів із морквяно-капустяного салату, який неодмінно розбурхає ваш апетит і стане чудовим початком обіду. Одразу попереджаю, що у рецептах ви не знайдете ніяких грамів, всі інгредієнти будуть вказані приблизно – так їх буде легше і запам’ятати, і готувати.
Отже, для салату нам знадобиться:
- півголовки білокачанної капусти;
- одна морквина;
- трішки білого сухого вина;
- трішки винного оцту;
- цукор;
- дрібка сушеного насіння фенхелю (можна узяти насіння кропу);
- гірчиця;
- спіла груша;
- соняшникова олія;
- сіль та перець за смаком.
Приготування: капусту ми кришимо дрібною соломкою, аналогічно нарізаємо і моркву, змішуємо. Для заправки змішуємо біле вино, оцет, цукор, насіння, доводимо суміш для кипіння і варимо ще 5 хв. Додаємо у заправку гірчицю, олію, сіль та перець, ретельно перемішуємо і даємо охолонути. Отриманою сумішшю заправляємо капусту і моркву. Даємо постояти 15 хв. Тим часом нарізаємо соломкою грушу і додаємо до салату. Ну а далі – куштуємо!
На гаряче приготуємо гарбузовий крем-суп. Для супу знадобиться:
- невеличкий гарбуз,
- морква (візьміть її стільки, скільки ж гарбуза);
- цибуля;
- 2-3 картоплини;
- оливкова та кукурудзяна олія;
- сіль;
- дрібка мускатного горіха;
- дрібка кориці;
- дрібка паприки;
- дрібка орегано;
- півсклянки вершків.
Приготування: гарбуз і моркву почистіть та наріжте, як вам зручно – потім їх все одно треба буде збити блендером. Дрібно покришіть цибулю. На розігріту пательню налийте суміш оливкової та кукурудзяної олій і обсмажте у ній до золотавого кольору гарбуз, моркву та цибулю. Тим часом поставте варитися дві-три картоплини. Коли картопля закипить, додайте обсмажені овочі і варіть близько 25 хвилин – до готовності. Отриманий суп збийте у блендері і додайте усі спеції зі списку. Потім долийте до супу вершки і ще раз збийте. Прикрасити страву можна зеленню, гарбузовим насінням чи горіхами. Чудово із цим супом смакуватиме бринза.
Основна страва у нас теж буде з гарбузом – мова про несолодкий пиріг. Для його приготування потрібне:
- близько кілограму дріжджове тісто за вашим улюбленим рецептом;
- гарбуз для начинки;
- вершки;
- 1 яйце;
- сіль та перець;
- сир із блакитною пліснявою;
- мигдаль;
- дрібка свіжої та нарізаної петрушки;
- масло для змащування форми для пирога.
Приготування: зробіть дріжджове тісто за улюбленим рецептом, потім накрийте його рушником і залиште приблизно на півгодини, щоб воно збільшилося в об’ємі. Гарбуз наріжте дрібними шматочками, окремо змішайте вершки і яйце. Додайте сіль та перець за смаком. Наріжте сир дрібними шматочками. Мигдаль подрібніть. Тим часом увімкніть духовку – її треба розігріти до 180 градусів.
Готове тісто помніть руками і розподіліть у формі для випічки. Розкладіть у ній шматочки гарбуза і залийте яєчно-вершковою підливкою. Залиште просочитися на 10 хвилин. Випікайте пиріг 35 хвилин. За 10 хвилин до готовності посипте його мигдалем. Коли витягнете пиріг, дайте йому охолонути, потім прикрасьте петрушкою та сиром і вже тоді можна смакувати.
А тепер – солодкий і яскравий осінній десерт, який потребуватиме трішки часу і підготовки: апельсини в шоколаді. Для його приготування потрібні:
- цукор;
- вода;
- чорний шоколад;
- апельсини.
Приготування: апельсини наріжте кружечками по 5 мм завтовшки (шкірку лишайте). Воду доведіть до кипіння і на кілька хвилин занурте у неї шматочки апельсину. Викладіть апельсини на паперовий рушник – завдяки такій процедурі ми позбавляємо їх гіркоти.
Потім зваріть сироп. Для цього нагрійте нову порцію води із цукром до повного його розчинення. Апельсини покладіть в отриманий солодкий сироп і варіть на маленькому вогні годину – поки апельсини не стануть прозорими.
Витягніть апельсинові кружечки, дайте стекти сиропу, викладіть їх на деко і сушіть близько 20 хвилин у духовці за температури 100-120 градусів. Охолодіть. Отже, ви отримали карамелізовані апельсини – і закінчили першу частину “апельсинового балету”.
І якщо після цього ви вирішили, що і так наморочилися із десертом – сміливо можете їсти свої карамелізовані апельсини, вони самі по собі дуже смачні. Для впертих кулінарів є і друга частина.
Хто наважиться, тому треба буде розтопити на водяній бані шоколад і занурити туди до половини кружечки карамелізованих апельсинів. Потім викладіть їх на пергаментний папір і почекайте, поки вони охолонуть. А далі – кличте гостей і насолоджуйтеся плодами своєї кулінарної майстерності.
І наостанок рецепт десерту, який не вимагатиме такої підготовки. Його легко можна приготувати, паралельно готуючи обід. До вашої уваги – гарбуз із корицею та медом. Для приготування знадобиться:
- великий гарбуз солодкого сорту;
- 8 столових ложок меду;
- стільки ж розтопленого вершкового масла;
- 8 чайних ложок кориці;
- стільки ж коричневого цукору (якщо такого не знайдеться, візьміть звичайний).
Приготування: невеличкий солодкий гарбуз помийте, розріжте навпіл і очистіть від насіння. У кожну половинку гарбуза додайте мед, масло, корицю і дрібку коричневого цукру за смаком. Щоб гарбуз якнайкраще увібрав солодку суміш, зробіть надрізи у вигляді сіточки по всьому гарбузу. Загорніть кожну половину гарбуза в алюмінієву фольгу і покладіть на деко та відправляйте у попередньо розігріту до 175 градусів духовку на півтори години.
Джерело: tsn.ua