Перший місяць літа радує великою кількістю яскравих відтінків. У фруктово-ягідно-овочевій палітрі на ринках можна знайти майже всі кольори веселки.
Ми продовжуємо розповідати про смачні і корисні сезонні продукти, а також радимо, що можна з них приготувати.
Морква

Цей яскравий овоч – справжній скарб. По-перше, він абсолютно не містить жирів. А по-друге, в ньому є вітаміни і В, і С, і К. Крім того, в моркві міститься бета-каротин, який, потрапляючи в організм людини, перетворюється на вітамін А, такий необхідний для зору і еластичності шкіри.
Важливий момент: молода морква блокує відкладання жирів в організмі. Ця властивість у моркви трохи слабкіше, ніж у капусти, але все ж вона стане справжнім другом для всіх бажаючих схуднути.
Ми пропонуємо приготувати запечену моркву з часниковим маслом. Відмінно йде і як гарнір, і як самостійне блюдо.

Знадобиться:
- морква – 0.5 кг
- сіль, перець – за смаком
- вершкове масло – 4 ст.л.
- часник – 3-4 зубчики
Що робити:
- Моркву миємо, чистимо. Якщо вона більша – ріжемо на невеликі довгасті шматочки. Якщо знайдете крихітну, розміром з мізинчик, буде взагалі чудово. Нарізану моркву натираємо сіллю і перцем, відкладаємо вбік.
- У глибокій каструлі розтоплюємо чотири столові ложки вершкового масла. Коли масло розтане, видавлюємо туди 3-4 зубчики часнику і варимо це все хвилини три на самому маленькому вогні. Періодично заважаємо – тут головне, щоб часник не згорів.
- Додаємо в каструлю моркву. Добре все перемішуємо – масло має укутати все-все морквини.
- Потім перекладаємо моркву на застелений пергаментом деко і ставимо в нагріту духовку. Випікаємо близько півгодини.
- Раз в десять хвилин перевертаємо, щоб морква рівномірно пропеклась з усіх боків.
Брокколі

Ще одна королева бета-каротину. Так-так, кількість бета-каротину в брокколі дуже висока – приблизно стільки ж, скільки і в моркві або, наприклад, в гарбузі. Крім того, в брокколі міститься величезна кількість вітаміну С: його в цьому овочі – в півтора рази більше, ніж, наприклад, в апельсинах. Всього 100 грам брокколі дозволять отримати добову норму вітаміну С, необхідну організму.
Ми пропонуємо приготувати котлетки з брокколі – чудова літня альтернатива м’ясним продуктам.

Знадобиться
- брокколі – 1 велика або 2 невеликих
- твердий сир – 250 г.
- яйця – 3 шт.
- панірувальні сухарі – 2 ст. л.
- сіль, перець – за смаком
- рослинна олія
Що робити:
- Брокколі опускаємо в киплячу підсолену воду. Варимо хвилин п’ять-сім.
- Відварену брокколі розминаємо виделкою. Додаємо тертий на дрібну тертку сир, яйця і сухарі. Солимо, перчимо, добре перемішуємо.
- Формуємо котлетки (можна руками, а можна ложкою) і викладаємо на розпечену сковороду, змащену олією. Смажимо на великому вогні до рум’яної скоринки.
Полуниця

Ягоди полуниці є одним з головних джерел мінералів. Повний список корисних речовин полуниці перераховувати не має сенсу, їх занадто багато. Полуниця поліпшує зір, зміцнює пам’ять, прискорює обмінні процеси в організмі.
Завдяки саліциловій кислоті полуниця має протизапальну властивість, а завдяки антиоксидантам шкіра від цих ягід стає пружною і еластичною. Не дарма полуницю називають королевою краси.
Ми пропонуємо приготувати полуничний сорбет – відмінний десерт для спекотного літнього дня.

Знадобиться
- полуниця – 250 г.
- базилік – 1 пучок
- цукор – 3 ст. л.
- вода – 70 мл
Що робити:
- Готуємо цукровий сироп: цукор змішуємо з водою в каструльці, нагріваємо і доводимо до кипіння. Закипів? Відставляємо в сторону.
- Полуницю очищаємо від хвостиків, закидаємо в блендер. Туди ж додаємо жменю базилікового листя (тільки листочки, ніяких гілочок!) І сироп. Включаємо на турборежим.
- Переливаємо отриману суміш в пластиковий контейнер і відправляємо в холодильник. Десь через годину дістаємо і перемішуємо, щоб не було мерзлих грудочок. І знову ставимо на годину-півтори.
- Потім знову дістаємо і перемішуємо – інакше отримаєте велику кольорову льдишку.
Якщо зовсім невтерпіж, можна не чекати повної заморозки, а перелити в стакан і випити суміш як смузі. Сироп, до речі, можна замінити йогуртом (тоді вийде фрогурт) або шампанським (ідеальний коктейль для вечірки).
М’ята і зелений горошок

М’ята і горошок – ідеальне поєднання продуктів, тому дуже добре, що їх сезон настає одночасно. Як і всі бобові, горошок багатий високим вмістом білка. Крім того, він блокує надходження в організм радіоактивних металів, сприяє зниженню рівня холестерину в крові, а вміст значної кількості заліза і антиоксидантів допомагає зміцнити імунітет і знизити ризик розвитку різних форм раку.
Ну, а з м’ятою, думаємо, все зрозуміло. Свіжий подих, як відомо, полегшує розуміння. Правда, крім цього запашні листочки ще цінні своїми бактерицидними властивостями: вся справа у високому вмісті ментолу, який блокує мікроби і бактерії в організмі.
Ми пропонуємо приготувати крем-суп із зеленого горошку з м’ятою – ідеальне рішення для легкого обіду влітку.

Знадобиться:
- молодий горошок – 1 стакан
- бульйон – 2 склянки
- ріпчаста цибуля – 2 шт.
- вершкове масло – 2 ст. л.
- м’ята (тільки листочки) – жменя
- сіль, перець – за смаком
Що робити:
- Цибулю дрібно ріжемо і обсмажуємо на вершковому маслі в глибокій сковороді на невеликому вогні.
- Коли цибуля стане прозорою, висипаємо в сковороду горошок і обсмажуємо хвилин п’ять. Потім вливаємо дві склянки гарячого бульйону (м’ясний, овочевий – на ваш розсуд) і додаємо сіль-перець за смаком.
- Коли суміш закипить, переливаємо її в блендер, додаємо м’яту і перемелюємо.
Кабачки

Ці зелені дружочки ідеальні для проведення розвантажувальних днів і короткочасних дієт. У них міститься багато води, харчових волокон і клітковини. А в 100 грамах продукту – всього 24 ккал, це дуже мало, повірте! Крім того, в кабачках містяться елементи, які добре допомагають серцю і судинам, а також живлять серцевий м’яз. А натерта м’якоть кабачка чудово відбілює і зволожує шкіру.
Ми пропонуємо приготувати локшину з кабачків. Такі “макарони” можна як додавати в салат, так і подавати як гарнір.

Знадобиться:
- кабачки
- сіль, перець
- рослинна олія
Що робити:
- Кабачки миємо й робимо з них спагетті. Їх можна тонко різати ножем або нашаткувати овочечисткою. Зверніть увагу, що овочечистки бувають двосторонні: зазвичай один ніж гладкий, а другий – із зубчиками. Якщо нашаткувати гладким ножем, отримаєте стрічки, якщо “зубчиками”, то у вас вийдуть тоненькі зелені смужки.
- Отримані спагетті солимо-перчимо до смаку і обсмажуємо в глибокій сковороді в невеликій кількості олії.
- При подачі посипаємо тертим сиром, додаємо горішки, молодий горошок або соус песто.
Молода картопля

Для всіх, хто переживає через калорійність картоплі, відповідаємо відразу. Крохмалю в молодій картоплі набагато менше, ніж в старій. Тому її калорійність нижче майже на третину. Крім того, молода картопля нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і головного мозку, а також покращує обмін речовин і підвищує настрій. А ще в картоплі відсутні жири, тому в поєднанні зі свіжим овочевим салатом вона може стати корисною і зовсім некалорійною стравою.
Ми пропонуємо запекти молоду картоплю з морквою, спаржею, цибулею і ковбасками.

Знадобиться:
- молода картопля
- молода морква
- сосиски або мисливські ковбаски
- спаржа
- цибуля
- сіль, перець
- часник
- запашні трави
- рослинна олія
Що робити:
- Картоплю і моркву миємо, розрізаємо на половинки або четвертинки. Викладаємо на деко, посипаємо сіллю, перцем і сухими запашними травами (базилік, чебрець, орегано, суміш прованських або італійських трав – на ваш розсуд).
- Збризгуємо рослинним маслом, перемішуємо і рівномірно розподіляємо по листу – овочі повинні бути в один шар.
- Ставимо в розігріту до 200 градусів духовку. Забуваємо про овочі на 20 хвилин.
- Поки картопля і морква запікаються, нарізаємо інші інгредієнти. Цибулю – півкільцями, ковбаски-сосиски – кружечками, спаржу просто рубаємо на дві або три частини. Дві-три головки часнику видавлюємо через давилку або дрібно-дрібно ріжемо ножем.
- Через 20 хвилин дістаємо картоплю з морквою, викладаємо зверху інші інгредієнти. Знову додаємо трохи солі і спецій і скроплюємо маслом.
- Перемішуємо і знову ставимо деко в духовку на 15 хвилин.
Фото: kotletka.com.ua, Platslee2010, katpor1953, Lindy-hop, kallchar, thangeo, …-Wink-…
Джерело: bzh.life