Травень – місяць зелені. Саме в кінці весни на ринках з’являється багато різноманітних листя для салату, а всі молоді овочі на прилавках, як правило, теж інтенсивно зеленого кольору.

Капуста

Відразу хочемо розчарувати: груди від капусти не росте. Ні, вона у вас, звичайно, збільшиться, якщо ви покладете два качана в бюстгалтер. Однак якщо ви просто будете їсти її щодня – на жаль і ах. Зате ця білокачанна подружка допоможе вам в іншому.

Наприклад, капуста має протизапальні властивості: компрес з капусти, залишений на ніч, зменшує набряклість і неприємні і болючі відчуття. Також капуста допомагає дії обміну речовин в організмі, стимулює вироблення шлункового соку і позитивно впливає на серцеву діяльність. Ну, а кількість вітамінів, які містить капуста, немає сенсу перераховувати: в ці біло-зеленому листі містяться майже всі літери алфавіту.

Ми пропонуємо приготувати стейки з капусти. Котлети і м’ясні медальйони вони, звичайно, не замінять, але стануть відмінним вечерею для тих, хто не любить витрачати багато часу на підготовку.

знадобиться :

  • капуста – 1 шт.
  • часник – 2-3 зубчики
  • сіль, перець – за смаком
  • запашні трави – за смаком
  • рослинне масло – 3 ст. л.

Що робити :

  1. Капусту нарізаємо кільцями. Викладаємо на деко, вистелений пергаментом.
  2. Солимо-перчимо, труси над капустою улюбленими травами. Можна присипати чебрецем. Або коріандром. Або сумішшю прованських або італійських трав.
  3. У чашку наливаємо рослинне масло і видавлюємо часник. Добре перемішуємо і змащуємо отриманої ароматною сумішшю капусту.
  4. Ставимо в нагріту до 180 градусів духовку і забуваємо хвилин на 20-30. Через півгодинки згадуємо, дістаємо з духовки і починаємо їсти. Капуста повинна бути м’якою і придбати золотисту скориночку.

огірки

З огірками, думаємо, все зрозуміло. По-перше, вони на 95% відсотків складаються з води – тому їх так здорово є в спеку. По-друге, в огірках містяться ферменти, які допомагають засвоєнню білків тваринного походження. Саме тому огіркові салати ідеально поєднуються з м’ясними стравами.

Крім того, огірки корисні тим, що йод, який в них є, засвоюється майже на всі сто відсотків і допомагає запобігти захворюванням щитовидної залози. Ну, а крім йоду, в цьому зеленому овочі є фосфор, залізо, магній, кремній і хлор. А за вмістом вітамінів групи B огірок займає одну з лідируючих позицій серед овочів.

Пропонуємо приготувати огірковий суп – прекрасне освіжаюче блюдо в жаркий травневий день.  

знадобиться :

  • огірок середніх розмірів – 3 шт.
  • кефір – 1 склянка
  • лимон – 1 шт.
  • часник – 1 зубчик
  • рослинне масло – 3 ст. л.
  • зелена цибуля – 2 пера
  • соль  – по вкусу

Що робити :

  1. Чистимо часник. У огірків зрізаємо хвостики і нарізаємо їх невеликими шматочками.
  2. Цедру лимона трьом на дрібній тертці, з самого лимона видавлюємо сік – в ідеалі повинно вийти 3 столових ложки.
  3. Складаємо всі інгредієнти в блендер, додаємо кефір, рослинне масло і сіль. Добре збиваємо.
  4. Розливаємо суп, посипаємо дрібно нарізаною зеленою цибулею і скроплюємо рослинним маслом.

рукола

Рукола – вкрай корисна для організму трава. Завдяки біологічно активним речовинам, які входять до її складу, вона сприятливо впливає на процеси травлення. Також ці зелені листочки активно борються з вірусами і бактеріями, підвищують рівень гемоглобіну в крові, зміцнюють імунну систему, знижують кількість цукру в крові і є профілактичним засобом від онкологічних захворювань.

Завдяки своєму специфічному смаку, рукола дуже популярна в італійської і середземноморської кухнях. Ці зелені листочки європейці з радістю додають в різотто, піцу, пасту і салати і соуси.

Ми пропонуємо приготувати песто з руколи . Цей соус стане відмінним доповненням до салатів, пасти і бутербродів. Та й снеки в нього теж класно мочати.

знадобиться :

  • руккола – 3 чашки
  • часник – 2 великих зубчики
  • орехи – 1 чашка
  • рослинне масло (краще оливкова) – 1 чашка
  • пармезан або інший твердий витриманий сир – 0.5 чашки
  • сіль, перець – за смаком

Що робити :

  1. Рукколу моєму, даємо стекти зайвій воді або обсушуємо паперовим рушником.
  2. Складаємо в блендер рукколу, очищений часник і твердий сир. Все добре перемелює.
  3. Додаємо масло, сіль, перець і знову перемелює. Готовий соус перекладаємо в банку і охолоджуємо в холодильнику.

Листя салату

Слово “латук” перекладається з латинської (lactuca) як “молоко”. А все тому, що сік цієї рослини містить лактуцин, що на вигляд нагадує молоко. При додаванні в інші страви листя цього салату краще рвати руками, а не розрізати ножем: від ножа втрачаються корисні властивості. А корисностей в ньому о-го-го.

Наприклад, в латуке міститься вітамін А, який дуже важливий для клітинного обміну. Достатня кількість цього вітаміну благотворно діє на гостроту зору, а також уповільнює процеси старіння шкіри. Вітаміни групи В, які є в цьому салаті, необхідні для правильного обміну речовин, а також нормалізують роботу нервової системи. Калій корисний для нормалізації роботи серцевого м’яза; холін важливий для тих, хто страждає від підвищеного рівня холестерину в крові; кремній сприяє гарному росту волосся і нігтів. І це лише невелика частина тих корисних речовин, які містяться в салаті.

Пропонуємо звернути в листя салату різноманітну начинку. Наприклад, подати м’ясо в зелені – відмінна альтернатива лаваш, піті і іншим борошняних виробів. Подібне блюдо стане прекрасним варіантом перекусу для тих, хто стежить за фігурою. Листя салату можна подавати як закриті, так і згорнути їх ролом – як лаваш на шаурму.

знадобиться :

  • салат – 1 пучок
  • морква – 1 шт.
  • лук – 1 шт.
  • фарш – 300 г.
  • томатная паста – 2 ст.л.
  • сіль, перець – за смаком
  • рослинна олія

Що робити :

  1. Цибулю і моркву чистимо. Цибулю дрібно ріжемо, морква трьом на дрібній тертці.
  2. У глибокій сковороді нагріваємо олію, викладаємо туди цибулю, моркву і фарш. Солимо, перчимо, перемішуємо.
  3. Смажимо на невеликому вогні хвилин п’ятнадцять, періодично помішуючи.
  4. Коли фарш втратить рожево-червоний колір, а цибуля стане прозорий, додаємо томатну пасту і трохи води. Додаємо трохи солі і перцю і добре перемішуємо.
  5. Накриваємо кришкою і тушкуємо, періодично помішуючи, на повільній вогні, хвилин 15-20.
  6. Готове м’ясо викладаємо на листя салату.

Спаржа

Спаржі насправді існує кілька видів. Зелена спаржа – найпоширеніший, вид, її вирощують цілий рік. Біла спаржа, яка має більш ніжний смак, – це сезонний овоч, його збирають лише з середини березня по червень. Її короткий вік позначається на ціні: зазвичай біла набагато дорожче зеленою. Фіолетовий сорт – найрідкісніший. Смак у такий спаржі – злегка гіркуватий. Але при тепловій обробці фіолетовий колір втрачається, і спаржа стає зеленою.

Але незалежно від сорту, спаржа багата цінними вітамінами і мінералами. Калієві солі і спаржева кислота активують роботу нирок, цинк допомагає загоювати рани і зміцнює тканини. Кальцій і фосфор корисні для будівництва кісткових тканин, а залізо і магній підвищують здатність кровотворення.

Спаржу можна їсти як в холодному, так і в гарячому вигляді, її можна подавати як основну страву і як гарнір, з неї виходять відмінні супи і муси. Крім того, це єдиний овоч, який з етикету можна їсти руками.

Ми пропонуємо приготувати смажену спаржу в беконі .

знадобиться:

  • спаржа
  • тонкі скибочки бекону
  • рослинна олія

Що робити:

  1. Спаржу обертаємо беконом.
  2. Викладаємо на розігріту і змащену олією сковороду і смажимо на невеликому вогні, поки бекон не підрум’яниться.

Джерело: Журнал великого міста