Завдяки різним соусам можна одній і тій же страві надати абсолютно різного смаку.

Так, наприклад м’ясо буде мати чудовий вершковий присмак, якщо його приготувати з соусом бешамель, а соус з червоного вина додасть благородну кислинку.

Представляємо вам добірку з 12-ти найбільш смачних соусів.

Бешамель

Бешамель — це класика і підходить практично до всього. Ніжний соус можна класти в пасту, заправляти їм салат, поєднувати з рибою, морепродуктами, овочами, куркою та індичкою та іншими стравами.

У каструлю налити 2 склянки молока і підігріти (не до кипіння). У глибокій сковороді розтопити 3 столові ложки вершкового масла, додати 2 столові ложки борошна і добре розмішати. Акуратно, невеликими порціями, вливати в сковороду молоко, інтенсивно розмішуючи, щоб не утворилися грудки. Соус довести до кипіння, помішуючи і кип’ятити 1-2 хвилини. Він повинен загуснути. Посолити і при бажанні додати щіпку мускатного горіха, вимкнути вогонь.

Томатний соус з Італії — краща приправа до пасти і піци

Розігріти трохи оливкової олії на дні великої каструлі, додати 1 дрібно нарізану цибулину і 3 зубчики розчавленого часнику. Смажити 7-8 хвилин. Додати 1 столову ложку орегано, 800 г нарізаних консервованих помідорів, 2 столові ложки томатної пасти і одну — цукру. Тушкувати, поки соус не загусне. Після цього додати 4 свіжих помідори, попередньо очищених від шкірки і насіння. Готовий соус приправити сіллю і перцем.

Часниковий соус

Це чемпіон серед соусів по простоті приготування. Дрібно наріжте невеликий пучок кропу без товстих стебел і злегка примніть лезом ножа, щоб виділився сік. Змішайте кріп з 250 г сметани, туди ж видавити зубчик часнику (два або три — в залежності від сили вашої любові до часнику), перемішайте, посоліть і поперчіть. Соус готовий.

Вершково-гірчичний соус — ідеальний для риби

200 мл вершків 20-ти відсоткової жирності налийте в каструльку і поставте на невеликий вогонь. Додайте 1 чайну ложку білої гірчиці і 4 чайні ложки діжонської гірчиці, 2 чайні ложки меду, вичавіть сік четвертинки лайма чи лимона і розмішайте. Насіння гірчиці і коріандру прогрійте на сухій сковороді до потріскування і теж покладіть в соус. Коли він почне густіти, додайте дрібно нарізану зелень — кріп, петрушку і будь-яку іншу за смаком, і зніміть з вогню.

Вершково-сирний соус — відмінне доповнення до пасти і картоплі

У каструлі змішати 200 г плавленого сиру, 10 мл рослинної олії, 200 мл вершків. Варити на середньому вогні до закипання, періодично помішуючи. Після закипання зменшити вогонь і додати за смаком приправи: базилік і чорний перець. Постійно помішуючи, поки соус не стане однорідним, додати 50 г тертого свіжого сиру.

Тартар або татарський соус

Ще один дуже простий і смачний соус, не вимагає метушні з плитою. Візьміть 6 столових ложок майонезу — можна навпіл зі сметаною, а якщо не любите майонез, візьміть тільки сметану. Дрібно-дрібно поріжте маринований огірок і невеликий пучок петрушки, видавіть зубчик часнику і змішайте з майонезом (або сметаною). Посоліть, поперчіть і поставте на годину в холодильник. До речі, при бажанні можна додати сік четвертинки лимона, половину ложки гірчиці і зелену цибулю, а також каперси, якщо якимось дивом опинилися в холодильнику. Такий соус чудово підходить до м’яса, птиці, риби, морепродуктів.

Медово-гірчичний соус — кращий друг курки

Змішайте півсклянки гірчиці, чверть склянки меду і половину чайної ложки тертого імбиру. Поставте ненадовго в холодильник. Соус відмінно підійде до курячих нагетсів, до курки на грилі і взагалі до курки в будь-якому вигляді.

Соус з червоного вина до м’яса

Розігрійте півтори столові ложки оливкової олії в сковороді. Додайте дрібно нарізану цибулю (краще шалот, але можна звичайну) і смажте на повільному вогні, помішуючи, 7 хвилин, поки вона не стане коричневою. Додайте 2 склянки вина і 175 мл води і залиште повільно кипіти на 10 хвилин. Змішайте 40 г вершкового масла і одну столову ложку борошна, щоб вийшла паста. Поступово додайте її на сковороду, добре розмішуючи. Якщо готуєте соус до м’яса, додайте в нього трохи м’ясного соку, покладіть дрібно нарізану петрушку, посоліть і поперчіть. Якщо кислуватий, можна додати трохи цукру.

Грибний соус

200 г печериць і одну цибулину дрібно порізати і тушкувати 15 хвилин під закритою кришкою, щоб не википала рідина. Додати 150 г сметани і тушкувати ще 5-7 хвилин, потім покласти дрібно нарізану зелень, при бажанні — роздавлений часник, і вимкнути. Якщо хочеться більш однорідної консистенції, можна подрібнити в блендері. Соус дуже хороший з картоплею, з м’ясом, з пельменями.

Барбекю — для страв на грилі

Розтопити 50 г вершкового масла на середньому вогні, додати 1 стакан дрібно нарізаної ріпчастої цибулі, обсмажити 4-5 хвилин. Додати 200 мл кетчупу або томатної пасти, 0,3 склянки води, 50 г меду, 2 столові ложки лимонного соку і 1 / 4 чайної ложки меленого перцю. Довести суміш до кипіння і поварити кілька хвилин, не накриваючи кришкою, щоб соус злегка загус.

Песто

Збити в блендері 50 г базиліка, 2 зубчики подрібненого часнику, 50 г пармезану (або іншого твердого сиру), 3 столові ложки кедрових горіхів, 100 мл оливкової олії і сіль. Песто традиційно йде до пасти, але їм також смачно заправляти салати, класти в якості приправи в суп і навіть просто мазати на хліб.

Соус для салату “Цезар”

Збийте 1 чайну ложку гірчиці з 1 яєчним жовтком і 1 чайну ложку солі. Акуратно влийте по краплі 150 мл оливкової олії, збийте до консистенції майонезу. Додайте 1 столову ложку лимонного соку, 1 чайну ложку меленого перцю, 2 зубчики розчавленого часнику, 50 г тертого пармезану і збийте все віночком. Можна заправляти не тільки “цезар”, а будь-який інший салат і використовувати як соус до м’яса.

Джерело: gazeta.ua