Хто з нас не любить смачно поїсти? Всі люблять! Ніхто не відмовиться ні від ситного обіду з трьох страв», ні від солодкого запашного десерту. Але, як правило, чим смачніша страва, тим швидше ми набираємо ті самі, противні зайві сантиметри на талії. Звикаючи «чревоугодничать», ми забираємо у організму здатність нормально функціонувати, і боротьба із зайвими кілограмами стає нав’язливою ідеєю. У підсумку — жорсткі обмеження в харчуванні, божевільні дієти, ніякого настрою і ніякого задоволення від їжі. Хоча існує безліч дуже смачних страв і продуктів сприяють схудненню.

САМІ СМАЧНІ НИЗЬКОКАЛОРІЙНІ СТРАВИ І ПРОДУКТИ ДЛЯ ТИХ, ЩО ХУДНУТЬ

  • НИЗЬКОКАЛОРІЙНИЙ СУП З ГРИБАМИІнгредієнти:
    • 50 г сушених грибів
    • Картопля — 7 шт.
    • Морква -1 шт.
    • Цибулина
    • Спеції
    • Рослинна олія — 2 ст. л.
    Гриби замочити на кілька годин, відварити, промити, дрібно нарізати і обсмажити з цибулею-морквиною. Картоплю відварити і розтовкти до стану пюре, додати грибний відвар до консистенції сметани. Далі додаємо зажарку і спеції. Суп готовий.
  • ТЕЛЯТИНА У ВИНІІнгредієнти:
    • Сухе червоне вино — 100 г
    • Телятина — 450-500 г
    • Дві цибулини
    • 2 ложки рослинного масла
    • Прянощі (м’ята, сіль-перець, базилік)
    Нарізати м’ясо шматочками, тушкувати до м’якості, додати кільця цибулі, подрібнені трави і трохи води. Тушкувати ще п’ятнадцять хвилин, додати вино.
  • КАБАЧКОВА ЗАПІКАНКАІнгредієнти:
    • Баклажани — 400 г
    • Кабачки — 600 г
    • Рослинне масло — 2 л.
    • Сметана — склянка
    • Яйце
    • Спеції
    Баклажани замочити на півгодини в трохи підсоленій воді. Далі викласти їх по черзі з кабачками на деко, окропивши зверху маслом. Відправити в духовку. В цей час збити сметану, спеції і міксером яйце і залити цією сумішшю підрум’янені овочі. Після довести запіканку до повної готовності.
  • ЯГІДНИЙ КОКТЕЙЛЬЗмішати в міксері третину склянки молока, свіжі або заморожені ягоди (полуницю, малину, смороду), склянка нежирного йогурту. Цей десерт відмінно підійде для тих, хто худне любителя солоденького.
  • РИБА, ЗАПЕЧЕНА В ДУХОВЦІДля приготування низькокалорійного і смачної страви з риби існує чимало рецептів. Для цього потрібно взяти будь-яку рибу (за винятком самих жирних сортів), почистити, посипати спеціями (імбир, сіль, перець), збризнути лимонним соком, загорнути у фольгу і відправити в духовку. Безумовно, ідеальний варіант — сьомга або форель, але через жирності цих сортів, переважно вибрати більш легкий вид.
  • ШАШЛИК З КРЕВЕТОКЯк не дивно, дивовижний шашлик можна приготувати не тільки з м’яса. Залишивши хвостики, почистити креветки, замаринувати і залишити в холодильнику на кілька годин. Готуємо Маринад з томатної пасти, орегано, перцю-солі, петрушки з часничком, оливкової олії і лимона. Далі оформляємо замариновані креветки як традиційний шашлик, нанизуючи на кожен шампур по кілька штук. Замість звичних цибулевих кілець, чергуємо креветки з маринованими лимонними часточками. За п’ять хвилин з кожного боку на грилі, і низькокалорійний шашлик готовий.
  • ЯБЛУЧНИЙ ДЕСЕРТ 
    • Вичистити з яблук серцевинки.
    • Наповнити утворилися отвори масою з меду, горіхів і сухофруктів.
    • Запекти яблука в духовці протягом п’ятнадцяти хвилин.
    Смачно, корисно, низькокалорійні.
  • ЗЕЛЕНИЙ САЛАТ З БРИНЗОЮІнгредієнти:
    • Бринза — 200 г
    • Сметана (нежирна) — 3 ложки
    • Кріп, зелена цибуля, зелений салат
    • Сіль-перець
    З приготуванням цього салату впорається навіть дитина. Бринзу потерти на крупній тертці, з’єднати із зеленню, спеціями і сметаною, змішати, посипати кропом, прикрасити, виходячи з фантазії.
  • САЛАТ ЗІ СПАРЖІІнгредієнти:
    • Нешліфований рис — 100 г
    • Спаржа — 300 г
    • Твердий сир — 100 г
    • Півсклянки сметани (нежирної)
    • Рубана зелень, спеції
    Змішати рис і джерело мінералів — спаржу, попередньо їх відваривши. Сир потерти і додати в салат разом із зеленню, заправити сметаною.
  • ЯЛОВИЧИЙ ЯЗИК ЗАПЕЧЕНИЙІнгредієнти:
    • 1 кілограм яловичого мови
    • Кілька часникових зубчиків
    • Лавровий лист
    • Ложка оливкової олії
    • Лимон
    • Сіль-перець, хмелі-сунелі
    Залити язик на п’ятнадцять хвилин окропом. Розтовкти часник, додати до нього спеції, кришений лавровий лист, олію і сік половинки лимона, змішати. Витягнути язик, стягнути шкірку, змастити готовою сумішшю, заховати в холод на три години. Потім загорнути у підготовлену фольгу і поставити в духовку.
  • ГРИБНИЙ ОМЛЕТ ЗІ ШПИНАТОМ 
    • На розігрітій сковорідці пасерувати півсклянки різаних печериць в ложці оливкової олії.
    • Додати півсклянки шпинату і обсмажувати до м’якості.
    • Далі влити яйця (три білка і одне ціле яйце, попередньо збовтані).
    • Через три-чотири хвилини укласти поверх омлету скибочку козячого сиру і згорнути блюдо навпіл.
    Вживати з цільнозерновим хлібом.
  • СЕНДВІЧ ІЗ ЛОСОСЕМ 
    • Шматочок цільнозернового хліба змастити столовою ложкою тертого нежирного сиру.
    • Укласти зверху шматок лосося.
    • Далі — шматочок червоного цибулі та крес-салат.
    Подавати з салатом з нуту, цукіні, кунжуту та печериць.
  • ТАРТИНКА З ЯЙЦЕМ І СУПОМНа шматочок цільнозернового (бажано, підсушеного) хліба викласти:
    • Розім’яту білу квасолю
    • Припущений в оливковій олії цибулю (кружечками)
    • Яйце-пашот
    Зверху присипати тертим пармезаном і рубаною зеленню. Подавати з овочевим супом, присипаним різаним шпинатом.
  • САЛАТ «ЦЕЗАР-ЛАЙТ»
    • Курячу грудку зварити, без шкіри.
    • Близько 80 г філе порізати на шматочки, змішати з меленими листям салату ромен (півсклянки).
    • Додати два порізаних навпіл помідори черрі, тертий пармезан і підсушені сухарики (чверть склянки).
    • Заправити салат оливковою олією і бальзамічним оцтом (1/2 ложки).
  • ЗАПЕЧЕНА КАРТОПЛЯ-ЧИЛІ 
    • Викласти у форму для запікання відварну картоплю.
    • Присипати скибочками вареної індички, змішаної з готовими бобами в рівних пропорціях.
    • Зверху посипати тертим нежирним сиром, додати дрібку чилі.
    Запікати до утворення сирної скоринки.
  • КАБАЧКОВИЙ СУП-ПЮРЕІнгредієнти:
    • Яблуко — 1 шт.
    • Кабачки — 3 шт.
    • Цибулина
    • 2 картоплини
    • Пара зубчиків часнику
    • Зелень (щавель, кріп, петрушка)
    • 750 мл води
    • Стакан молока
    • За смаком — сир, оливкове масло і перець-сіль.
    Нарізати кільцями кабачки, яблука — кубиками, цибулю — півкільцями, картопля — на тертці. Нагріти в каструлі оливкову олію, обсмажити цибулю, додати кабачки і картоплю з яблуками, трохи обсмажити, залити водою. Після закипання варити п’ятнадцять хвилин під кришкою. За кілька хвилин до повної готовності додати зелень і часник. Зняти з вогню, подрібнити в блендері, влити молоко, засипати сир, посолити. Варити ще кілька хвилин.
  • ЦВІТНА КАПУСТА В ДУХОВЦІІнгредієнти:
    • Качан цвітної капусти
    • Борошно ¾ ст.
    • Стакан молока
    • Пара ложок часникового порошку
    • Вершкове масло — 50 г
    Промити, просушити і розібрати на суцвіття капусту. Всипати в миску борошно, часниковий порошок та олію. Поступово влити молоко, помішуючи масу. У готову суміш занурити кожне суцвіття капусти, викласти на деко поверх паперу для запікання, відправити в духовку на двадцять хвилин. Потім знизити градус духовки і продовжити запікання ще на двадцять хвилин. Подавати як закуску.
  • КОТЛЕТКИ З БРОККОЛІІнгредієнти:
    • Брокколі — 0,5 кг
    • Цибулина
    • Два яйця
    • Сир — 100 г
    • Сіль-перець за смаком
    • Дві ложки борошна
    • 100 г мелених сухарів
    • Рослинна олія
    Пасерувати шінкованной цибулю протягом п’яти хвилин, додати розібрану на суцвіття брокколі, тушкувати десять хвилин. У блендер скласти вміст сковорідки, яйця, спеції і змішати в одну масу. Додати в неї ж натертий сир і борошно. Сформувати котлетки, обваляти в сухарях, обсмажити звичайним способом. Або довести їх до готовності в духовці.
  • ОСЕТРИНА НА ПАРУІнгредієнти:
    • Осетрина — 0,5 кг
    • Півбанки оливок
    • Біле вино — 5 ст. л.
    • Ложка борошна
    • Лимончик
    • Спеції за смаком
    • Три ложки вершкового масла
    Рибу промити, розрізати на медальйони, підсушити рушником, приправити спеціями. Викласти на решітку пароварки шкірою догори. Зверху укласти кільцями оливок, полити вином, запустити пароварку на півгодини. Соус: розтопити масло на сковороді, додати просіяне борошно, склянку бульйону з пароварки і готувати десять хвилин, помішуючи. Процідити соус, додати шматочок масла, посолити, вичавити лимон, остудити. Рибу викласти на блюдо, полити соусом, прикрасити, додати овочевий гарнір.
  • ФАРШИРОВАНІ ЦУКІНІІнгредієнти:
    • Цукіні — 4 шт.
    • Томати — 3 шт.
    • 4 зубчики часнику
    • Спеції за смаком
    • 100 г стручкової квасолі
    Цукіні розрізати уздовж, посолити, запекти в духовці протягом десяти хвилин. Нарізати часник з томатами, згасити на сковороді, додати води і дрібно покришену квасолю, тушкувати до м’якості. З остиглих цукіні вийняти ложкою м’якоть, порубати її і додати до інших овочів на сковороду. Приправити спеціями-сіллю, згасити. Цукіні посолити, відправити в духовку ще на десять хвилин. Остудити цукіні, наповнити їх овочевої начинки зі сковороди.

СМАЧНО І НИЗЬКОКАЛОРІЙНІ ДЛЯ ДІЄТИ — КОРИСНІ ФАКТИ

  • Білкові продукти вважаються найбільш поживними з усіх низькокалорійних продуктів. Насититися і прискорити обмін речовин можна за допомогою грудки індички, яєчних білків, тофу, білої риби, кефіру, сиру і морепродуктів.
  • Вивести зайву рідину допоможуть огірки, селера, петрушка з кропом, естрагон і базилік.
  • Максимум вітамінів, харчових волокон і мінералів можна «запозичити» з гранатів, червоного винограду, шпинату, салатної зелені, червоної капусти та цибулі.
  • Огірки дозволяють справлятися з підвищеним газоутворенням.
  • При перетравленні клітковини грейпфрута організм витрачає кілька десятків калорій.
  • При почутті раптового голоду може врятувати десерт з сиру або йогурту з ягодами.
  • Бульйон при схудненні переважно використовувати вторинний, а ось зажарку, по можливості, звести до мінімуму.
  • Також слід пам’ятати про киселі, узвари і трав’яних чаях, корисних для фігури.

І не забувайте балувати себе, кохану, гірким шоколадом. Він виробляє психотерапевтичний ефект, і володіє великою кількістю антиоксидантів.

Автор: Наталі.

Джерело: owoman.com.ua