Як відокремити зерна від качана
Найпростіший спосіб, відомий не одне століття – за допомогою гострого і важкого ножа.
Беремо качан, видаляємо все листя і рильця, відрізаємо або відриваємо вершечок, ставимо його вертикально в глибоку миску і плавним рухом зверху вниз, зрізаємо пласт за пластом.
Якщо немає миски, покрийте дошку шматком тканини, і тоді врешті все, що вам знадобиться, – зібрати всі 4 кінці матеріалу і зсипати зерна в ємність для готування.
Легкі, але ситні страви, які не вимагають особливих витрат часу і праці з максимально оригінальним смаком, корисні і недорогі – це ідеальний вибір для осені.
Білий корн-салат
Інгредієнти на 4 порції:
2 ст. свіжих кукурудзяних зерен
100 г сиру фета
кілька гілочок свіжого чебрецю або 1 ст. л. сушеного
1 ч. л. кмину
сік ½ лайма
дрібка білого перцю
½ Ст. айрану або кефіру
1 ч. л. французької гірчиці
Варити зерна в окропі 5-7 хвилин. Змішати айран з гірчицею, додати сік лайма, перець і злегка роздавлений кмин. Ще теплу кукурудзу полити приготованим соусом і посипати накришеною фетою і чебрецем. Перемішати і прикрасити за бажанням часточкою лайма.
За бажанням можна додати інші види білого сиру – адигейський, аматорський або бринзу.
Обвуглена сальса
Інгредієнти на 4 порції:
4 ст. свіжих зерен кукурудзи
300 г червоних і/або жовтих помідорів черрі
1 маленьку червону цибулю, нарізану кубиками
1 подрібнений чилі (сорт халапеньйо)
сік з 1 середнього лайма
1/3 ст. крупно нарізаної свіжої кінзи
кухонна сіль
Нагрійте велику чавунну сковороду або розігрійте домашній гриль. Обсмажуйте ядра доти, поки хоча б половина не буде практично обвуглене – в загаломі близько 12-15 хвилин.
Розріжте помідори навпіл і додайте цибулю, халапеньйо і сік лайма в мисці. Додайте кукурудзу, приправте сіллю і перемішайте. Прикрасьте кінзою і оддразу подайте на стіл.
Зелень кінзи можна сміливо замінити будь-якою іншою.
Цей салат можна зберігати в холодильнику мінімум добу.
Есквітес – мексиканський смажений салат
Інгредієнти на 4-6 порцій:
2 ст. л. рослинної олії
2 зубчики часнику
400-500 г свіжих зерен кукурудзи
1/2 ч. л. солі
1 подрібнений бутон гвоздики
1/4 ст. нарізаного свіжого кропу
1 маленький чилі
3 ст. л. подрібненого сиру котіха або пармезану
2 ст. л. майонезу
1 ст. л. свіжого соку лайма
1 1/2 ч. л. порошку червоного перцю
Нагрійте олію у великій чавунній сковороді на середньому вогні, всипте кукурудзу і обсмажуйте, періодично помішуючи, до золотавого кольору – близько 15 хвилин. В кінці киньте роздавлені зубчики часнику, накрийте кришкою і відразу вимикайте вогонь.
Змішайте у великому салатнику всі інші інгредієнти з половиною натертого сиру. Додайте ще теплу кукурудзу і посипте сиром, що залишився.
Котіха – сорт мексиканського білого твердого сиру. Його можна замінити пармезаном або, як варіант, добре витриманою бринзою.
Зерна можна приготувати заздалегідь і зберігати в герметичному контейнері в холодильнику. Перед приготуванням їх необхідно злегка підігріти або просто заздалегідь дістати з холодильника.
Кукурудзяні млинці
Інгредієнти на 6-8 порції:
1 1/2 ст. борошна
2 ст. л. кукурудзяного борошна
1 ст. л. цукру
2 ч. л. порошку для випічки
1 ч. л. солі
1/2 ч. л. каєнського перцю
зерна від 3 великих качанів
1/2 середнього подрібненого чилі
2 ст. л. дрібно нарізаної свіжої цибулі
1/2 ст. молока
2 великих яйця
4 ст. л. рослинної олії
Всипте борошно, кукурудзяне борошно, цукор, розпушувач, сіль і каєнский перець разом у велику миску. З’єднайте ядра, халапеньйо і цибулю з сухими інгредієнтами. Добре перемішайте.
Змішайте молоко і яйця разом, потім вилийте в борошно і кукурудзяну суміш. Перемішуйте шпателем доти, доки суміш не стане однорідною.
Нагрійте олію у великій чавунній сковороді на середньому вогні. Набирайте по ¼ склянки тіста і викладайте на розпечену поверхню. Смажте до золотаво-коричневого кольору – від 2 до 3 хвилин кожний бік. Відкладайте оладки на заздалегідь підготовлену тарілку з паперовою серветкою. Всі обсмажені млинці знову викладіть на сковороду шарами і прогрійте разом ще 2-3 хвилини під кришкою. Подавайте з маринованою червоною цибулею, майонезом або сметаною.
Ця версія млинців готується тільки з молодих м’яких зерен, але також можливий варіант з консервованою кукурудзою.
Тісто можна заморозити про запас і зберігати до місяця в морозилці. Перед приготуванням його необхідно повністю розморозити.
Гаряча юшка “Сонячна”
Інгредієнти на 6-8 порцій:
2 ст. ложки вершкового масла
1 подрібнений перець чилі
1/2 середньої цибулини, нарізаної кубиками
4 ст. свіжих кукурудзяних ядер
2 натертих зубчики часнику
2 ч. л. солодкої паприки
3/4 ч. л. солі
1/4 ч. л. свіжомеленого чорного перцю
150 г вершкового сиру
1 ст. натертого сиру типу чеддер
1 маринований гострий перчик халапеньйо
2 ст. л. подрібненої зелені селери
1 ст. л. очищених насіннячок соняшнику
Увімкніть духовку на 220 градусів. Розтопіть масло в 22 або 24-сантиметрової чавунної формі на середньому вогні. Додайте чилі і цибулю і смажте, періодично помішуючи, поки вони не почнуть пом’якшуватися, близько 3 хвилин. Додайте кукурудзу, часник, паприку, сіль і чорний перець і підігрівайте ще 1 хвилину.
Зніміть сковороду з вогню. Викладіть в сковороду вершковий сир чеддер, мариновані халапеньйо і рівномірно розмішайте, поки весь сир повністю не розтане. Поставте в духовку на 15 хвилин. Посипте зеленню і обсмаженими насінням і подавайте страву гарячою.
Страву можна готувати і на плиті, але під кришкою.
Вершковий сир припустимо замінити плавленим, а чеддер – будь-яким твердим, але гострим сортом сиру.
Соня Яроцька
Джерело: tsn.ua