Дієтологи підказали, як правильно харчуватися в спеку

Сонячні дні - довгоочікуване щастя.

Щоб насолоджуватися ними в повній мірі і завжди відчувати себе в тонусі навіть в жарку погоду, важливо слідувати спеціальним річним правилами в харчуванні і складати свій раціон грамотно.

Зменшуйте порції і калорійність

У спеку є практично не хочеться, і тому основні прийоми їжі краще перенести на прохолодну пору доби. Вставайте рано і снідайте до 8 ранку, снідайте до полуденної спеки, а вечерю влаштовуйте тоді, коли вам зручно, але вибирайте легкі низькокалорійні страви, які легко засвоюються.

Зовсім не обов'язково рахувати кожну калорію: враховуйте приблизну кількість з'їденого і орієнтуйтеся на зручну інфографіку: ось, наприклад, наочні приклади, як можуть виглядати 200 калорій.

Пляжний сезон нарешті настав, і напевно вам хочеться зберегти фігуру. Впевнені, що влітку не варто сидіти на дієтах: досить зменшувати свої звичні порції і дотримуватися балансу в раціоні. Важливо, щоб в ньому було присутнє хоча б 25% корисних жирів (найкраще рослинних), приблизно 50% білків і 15-17% вуглеводів. Читайте, як тісно взаємопов'язані і тому однаково необхідні для здорового харчування білки, жири і вуглеводи.

Обмежте споживання білків і важких вуглеводів

Літній раціон повинен бути легким, але в той же час ситним. Розпаленілому тілу потрібно менше енергії, ніж зазвичай, але в спекотні дні ми найбільш активні, а це значить, що важливо не виснажувати себе голодом. Як же все це поєднати?

Відповідь проста: в літні місяці буде розумно обмежити споживання білків, важких вуглеводів і цукру. Оскільки обмінні процеси сповільнюються, білок, що міститься в "важкому" червоному м'ясі (наприклад, жирної свинини), засвоюється організмом важко і неохоче. Повільні вуглеводи, якими багаті хліб і паста, теж будуть помітно гальмувати млявий метаболізм.

Нежирна свіжа риба і морепродукти - ідеальний літній джерело білка, а також вітамінів і найважливіших мікроелементів. До речі, зовсім недавно ми розповідали про смачних і корисних рецептах з тріскою - самої дієтичної і "легкої"

Їжте продукти, що містять багато води

Для організму, виснаженого спекою, немає нічого гіршого зневоднення. Довівши себе до такого стану, ми страждаємо від головного болю, поганого настрою і передчасного стомлення. Що ж зробити, щоб зневоднення не спіткало вас зненацька, коли стовпчик термометра "застряг" на високій температурі?

Все просто: достатньо включати в свій раціон продукти, що містять багато води. Така їжа має бути присутня, перш за все, в сніданках і обідах - тобто, тоді, коли ви найбільш активні.

Огірки, редис, томати і капуста - лідери серед овочів за вмістом в своєму складі води. Але не забувайте і про зелені: наприклад, звичайний листовий салат складається здебільшого з води і клітковини. Налягайте на стиглі фрукти і ягоди: цитрусові, кавун і ароматна полуниця допоможуть вам уникнути проблем, пов'язаних з зневодненням.

Замовляйте воду в кафе і завжди носите її з собою

І знову про зневоднення: все прекрасно знають, що саме в спеку організм швидко втрачає воду. Ми потіємо, а з потом виводяться необхідні для гарного самопочуття вітаміни і мікроелементи. В результаті водно-сольовий баланс порушується, а обмін речовин в ослабленому організмі приходить в повний безлад.

Щоб вгамувати спрагу і послабити всі негативні ефекти від спекотного літа, намагайтеся утримуватися від кави, енергетиків і алкоголю, що володіють сечогінною дією, а також постарайтеся відмовитися від солодких газованих напоїв.

У кафе замовляйте воду з лимоном: дієтологи впевнені, що саме цей натуральні напій краще за інших відновлює електролітний баланс і зупиняє зайве потовиділення. А вдома ви можете легко приготувати оригінальний, смачний і підбадьорливий напій на основі води.

Їжте сезонні фрукти і овочі

Напевно ви помічали, що влітку їсти хочеться менше, ніж взимку або восени. Це пов'язано з тим, що в жарку погоду обмінні процеси організму сповільнюються, і він "просить" їжі, яка буде швидко і легко засвоюватися.

Самою природою задумано, що саме влітку з'являється неймовірне розмаїття свіжих овочів, стиглих фруктів і запашної зелені. Такі продукти багаті вітамінами і антиоксидантами, а також важливими органічними кислотами і клітковиною. Все це сприятливо впливає не тільки на ваше самопочуття, але і на зовнішній вигляд. Наприклад, фрукти і овочі оранжевого кольору містять бета-каротин і вітамін А, які рятують шкіру від впливу агресивних сонячних променів.

Ми не можемо уявити ідеальне літо без походів на ринок. Віддавайте перевагу сезонним продуктам: в них завжди містяться рекордні кількості корисних речовин. Шукайте смачні і корисні рецепти: можете звернутися до нашої добірці швидких страв з сезонними продуктами.

Джерело: hronika.info

Для можливості залишити коментар потрібно зареєструватися.

2016 ©Української федерації фігурного катання на ковзанах.

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на ufsf.com.ua.