Як спекти великодню випічку за всіма правилами — секрети і рецепт

Паска — це надзвичайно смачний і, в той же час, особливий вид випічки. Для того щоб приготувати смачну, пишну і ароматну паску для великоднього столу, потрібно знати секрети і рецепт приготування. Про них ми й розповімо в цій статті.

Перш за все, варто пам'ятати, що паска — це не просто солодка випічка, а обрядовий хліб, який готують раз на рік — на Великдень, і який несуть святити до церкви. Крім того, сам процес випікання паски — це таїнство, яке вимагає дотримання деяких правил.

Великодні секрети — готуємо паску за всіма правилами

Отже, перед тим, як розповідати рецепт приготування паски, розповімо про деякі секрети та загальні правила його приготування:

  • Випікати паску слід в гарному настрої. Взагалі, будь-яку випічку краще готувати в хорошому настрої (адже приготування їжі — це свого роду мистецтво), але паску особливо.
  • Часу паска займає багато і, якщо ви готуєте її самостійно вперше, то краще виділіть на це весь день (щоб не прогадати). У поспіху готувати паску не рекомендується.
  • Готувати паску потрібно в тиші та спокої (навіть дверима не гримати). Крім того, в кімнаті, в якій готується паска, не повинно бути протягів.
  • Сухофрукти і горіхи підготуйте заздалегідь.
  • Для тіста візміть найкраще борошно, обов'язково просіяне, та живі дріжджі (або сухі дріжджі з позначкою «активні»).
  • Вершкове масло для тіста повинно бути дуже свіжим. Перед тим як додавати масло в тісто, його необхідно розтопити.
  • Коли будете відокремлювати жовтки від білків, робіть це дуже акуратно — в білках не повинно залишитися ні краплі жовтка (інакше не вийде глазур).
  • Вимішувати тісто для паски краще руками, в крайньому випадку — спочатку блендером або міксером, але в кінці все одно руками (так, як робили наші бабусі).
  • Щоб надати тісту колір, використовують шафран або куркуму.
  • Форми для запікання потрібно добре змастити маслом, або використовувати промаслений пергаментний папір.
  • Заливати тісто в форму потрібно на третину або наполовину. Якщо на третину, то паска вийде пишнішою.
  • Випікати паску потрібно в заздалегідь розігрітій духовці при температурі 170-200 градусів.
  • Остуджувати паску краще на боці, накривши попередньо рушником. Для того, щоб паска добре охолола, потрібно мінімум 4 години.
  • Покривати паску глазур'ю потрібно після того, як воно охолола.
  • Традиційно, паски випікали в четвер, а їли в пасхальну неділю. Першу добу після випікання можна зберігати паски просто під рушником, потім — в холодильнику, упакованими в пакети.

Рецепт приготування паски

  • 1 кг борошна
  • 300 мл молока
  • 7 яєць (одне для змащування верху)
  • 1,3-1,5 склянки цукру
  • 250 грамів м'якого вершкового масла
  • Жменя родзинок та інші сухофрукти (наприклад, сушена журавлина)
  • 50 грамів свіжих дріжджів
  • 3/4 чайної ложки солі
  • 1/2 чайної ложки ваніліну
  • Мелений мускатний горіх (за бажанням)
  • 50 грамів мигдалю (за бажанням)
  • 50 грамів цукатів (за бажанням)

Перше, що потрібно зробити — це приготувати опару. Для цього, молоко підігрійте до теплого (не гарячого) стану, розчиніть у ньому дріжджі, 1 столову ложку цукру, додайте половину борошна і добре перемішайте. Поставте тісто підходити, щоб воно збільшилося вдвічі та покрилося бульбашками (зазвичай на це потрібно півгодини).

Тепер, на основі опари можна готувати тісто. Візьміть 3 жовтки і 3 цілих яйця, розітріть з цукром і сіллю (3 білки залишаються для глазурі). Обережно додайте яєчну суміш в тісто, додайте другу частину борошна і добре перемішайте. Потім розтопіть на водяній бані масло і додайте його в тісто, знову перемішайте. Тепер в тісто можна додати родзинки, сухофрукти, ваніль, мускатний горіх та ін. Вимішувати тісто потрібно близько 20 хвилин — так, щоб воно добре відокремлювався від рук.

Після того як тісто вимішане, накрийте його рушником і залиште в теплому місці настоюватися в середньому на 2 години. При цьому, за тістом для паски потрібно доглядати. Як тільки тісто підніметься перший раз, акуратно руками за годинниковою стрілкою опустіть його (сильно не вимішуючи), знову накрийте рушником і залиште настоюватися. Якщо хочете, можете повторити ще один раз.

Збийте 1 яйце з 1 столовою ложкою води (для того, щоб змастити верх паски).

Тепер прийшов час розподіляти тісто по формах (попередньо змазаних маслом). Заливати тісто потрібно не більше ніж наполовину (можна навіть на третину — так паски вийдуть пишніші). Коли тісто збільшиться в об'ємі до 3/4 формочки, змастіть його збитим яйцем.

Поставте тісто в формочках в розігріту духовку в середньому на 60 хвилин. Щоб верх паски не підгорів, після того як він підрум'яниться, потрібно накрити його кружечком паперу, змоченим водою.

Поки паска випікається, приготуйте глазур. Для цього візьміть 3 білка і 120-150 грамів цукру. Білки добре збийте, потім поступово додайте цукор. Коли паска буде готова, змастіть її білкової сумішшю і посипте цукатами, шоколадом, горіхами або спеціальної присипкою для паски (продається в магазинах).

Доброго та світлого Вам Великодня!

Джерело: milkalliance.com.ua

Для можливості залишити коментар потрібно зареєструватися.

2016 ©Української федерації фігурного катання на ковзанах.

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на ufsf.com.ua.