Раціон на березень: що їсти, аби почуватися бадьоро

Навесні традиційно загострюється дефіцит заліза в організмі людини. Це впливає на загальний стан здоров'я, а також може спровокувати низку серйозних захворювань.

"Нестачу заліза провокує стрес, інфекції, вживання антибіотиків та навіть тривале сидіння за комп’ютером. А дефіцит цього мікроелементу може призвести до анемії – різкого зниження кількості гемоглобіну в крові, – розповідає Надія Матчук, лікар-дієтолог. – Також погіршується пам’ять, порушується робота серцево-судинної та травної систем. Брак заліза може викликати лейкемію, лейкоз. Про нестачу свідчить запаморочення в голові, знесилення, випадіння волосся".

Норма вмісту заліза в організмі – 6-12 міліграмів на день. Для дорослих норма становить не менше 18 міліграмів заліза на добу.

"Щоб поповнити запаси цього мікроелементу в організмі, слід їсти печінку, м’ясо, житній хліб. Навіть достатньо з'їсти хоч одне яблуко в день. Фрукт, до речі, корисно споживати печеним, а також добре пити компот з сушених яблук. Допоможуть і  100-150 грамів гранатового соку.

Зауважу, що багато заліза є в пшоняній, вівсяній та гречаній кашах. Цей корисний елемент міститься і в баклажанах, горіхах, квасолі та горосі. У 100 грамах цих продуктів є близько 4 міліграма заліза. Окрім цього, у щоденнному раціоні має бути салат з капусти, родзинки, чорнослив, риба, буряк. До речі, у фруктах та овочах темного кольору вміст заліза найбільший", – додає фахівець. Лікар зауважує: дуже важливо, аби сон людини тривав не менше восьми годин на добу. А ще варто забути про каву. Цей напій, навпаки, перешкоджає потраплянню заліза в організм.

Юлія ГОЛОДРИГА

Для можливості залишити коментар потрібно зареєструватися.

2016 ©Української федерації фігурного катання на ковзанах.

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на ufsf.com.ua.